Expekt

Här hittar ni landslagstrupperna för alla lagen som deltar i junior hockey VM 2025. I turneringen deltar 10 nationer som alla reser till Kanada med några av sina allra bästa juniorspelare. Respektive undersida kommer att uppdateras i takt med att lagen presenterar sina trupper, vilket bör ske under början av december månad.

Trupper:

sverige

Sverige

tjeckien

Tjeckien

slovakien

Slovakien

schweiz

Schweiz

österrike

Kazakstan

finland

Finland

kanada

Kanada

ryssland

Lettland

tyskland

Tyskland

Landslagstrupper Junior Hockey VM 2025

En milstolpe inför turneringens start är när lagens respektive förbundskaptener presenterar den trupp av spelare som får äran att följa med till det stora juniormästerskapet i ishockey. Inför detta är det många som spekulerar vilka möjliga spelare som kan få chansen att representera sin nation. Många nationer tar ut en första brutto-trupp, som slutligen slimmas ner till den slutliga JVM-truppen bara dagar innan turneringen börjar.

Totalt får ett landslag anmäla 20 utespelare samt 3 målvakter till mästerskapet. Vid turneringens start måste truppen bestå av minst 15 utespelare samt 2 målvakter och kan efter det fyllas på med nya namn under turneringens gång. Att många lag lämnar luckor öppna i sina lag är för att kunna ta in spelare om någon blir skadad, eller om en tidigare icke-tillgänglig spelare plötsligt får vara med och spela.

Senast två timmar innan nedsläpp måste en spelare ha lagts till i lagets trupp för att finnas tillgänglig för spel. Till varje match måste laget anmäla en trupp på max 20 utespelare och 2 målvakter som kan delta. Den tredje målvakten ska dock finnas med i arenan ifall en av de andra målvakterna blir skadade eller av annan anledning inte kan spela.

Vem får vara med och spela i JVM?

JVM- eller U20-VM som det även kallas, är som man kan höra på namnet ett mästerskap för spelare under 20 år. Detta innebär att spelarna inte får ha fyllt 20 år. Detta innebär att spelare som är födda 2005 eller senare tillåtna att delta i JVM 2025. Även om spelaren skulle fylla 20 år strax efter nyår, då turneringens slutspel äger rum, så får den medverka i mästerskapet.

Juniorlandslaget – Första klivet ut på den riktigt stora isen

Att som junior få äran att representera sitt landslag i ett stort världsmästerskap är för många unga spelare det första riktigt stora ögonblicket i deras karriär. Förutom att man lämnar sin klubb med välbekanta ansikten och motståndare som man har god förkunskap om, får man här resa ut i världen för att utöva sin sport. Lyckas man dessutom imponera kan stora saker vänta. Det är till exempel inte alltför ovanligt att spelare ifrån JVM-truppen får chansen i Tre Kronor under vårsäsongen, där en plats i lagets VM-trupp kan stå på spel.

Idag är JVM en av de hårdast bevakade turneringarna mycket just på grund av att det är här som man hittar morgondagens stjärnor. Att spelare ifrån medaljlagen draftas av NHL-klubbar ett par månader senare är inte ovanligt och idag har till och med mästerskapet för U18-landslag börjat bli en plats där storlagen scoutar.

Tidigare JVM-trupper

Här hittar du truppsidorna för nationer som inte längre spelar i den högsta divisionen av JVM:

Danmark

Norge

Ryssland

Österrike

Tidigare guldlag för Juniorkronorna

Sverige har tagit två JVM-guld i historien, 1981 och senast 2012. Dessa två trupper är historiska i svensk hockey och innehåller en mängd namn som senare kom att bli en del av den svenska hockeyhistorian, både nationellt och internationellt. Flera spelare ifrån truppen 2012 var till exempel med och tog guld med seniorlandslaget bara ett par år senare.

JVM-truppen 1981

Målvakter: 

Lars Eriksson
Peter Åslin

Backar:

Peter Andersson
Michael Telvén
Roger Hägglund
Håkan Nordin
Dan Nicklasson
Ove Pettersson
Robert Nordmark

Forwards:

Jan Erixon
Anders Björlund
Jan Ingman
Peter Madach
Peter Nilsson
Martin Pettersson
Patrik Sundström
Peter Sundström
Jens Öhling
Anders Jonsson
Mikael Granstedt

JVM-truppen 2012

Målvakter:

Johan Gustafsson, Luleå
Johan Mattsson, Sudbury Wolves
Anton Forsberg, Modo

Backar:

John Klingberg, Jokeriit/Skellefteå
Oscar Klefbom, Färjestad
Jonas Brodin, Färjestad
Patrik Nemeth, AIK
Fredrik Claesson, Djurgården
Mattias Bäckman, Linköping
Petter Granberg, Skellefteå

Forwards:

Victor Rask, Calgary Hitmen
Johan Larsson, Brynäs
Max Friberg, Timrå
Rickard Rakell, Plymouth Whalers
William Karlsson, Västerås
Filip Forsberg, Leksand
Ludvig Rensfeldt, Sarnia Sting
Sebastian Collberg, Frölunda
Mika Zibanejad, Djurgården/Ottawa
Johan Sundström, Frölunda
Joakim Nordström, AIK
Jeremy Boyce-Rotevall, Timrå
Erik Thorell, Färjestad

Förbundskapten: Roger Rönnberg

Uppdaterad 17 juni, 2024