Expekt

Örebro Hockey har producerat flest spelare till Team 17, Småkronorna och Juniorkronorna till novembersamlingen. Nu förklarar Henrik Löwdahl, utvecklingsansvarig i klubben, för VMhockey.se vad som kan ha burit frukt.

När flera landslagstrupper släpptes i början av veckan, så var det Örebro Hockey det klubblag i Sverige som hade flest spelare med i Team 17, Småkronorna och Juniorkronorna. 

Henrik Löwdahl är en stor klubbikon i Örebro efter bland annat sina åtta år som lagkapten mellan 2008 och 2016, där han var med och tog laget från division 1 till SHL, men också på grund av sin lojalitet mot klubben under sin seniorkarriär.

Idag arbetar Löwdahl som utvecklingsansvarig i Örebro Hockey. När VMhockey.se ringer upp honom så vet han om att nio spelare från klubben har fått en landslagsplats i november, men informationen kring att det är flest av alla klubbar hade gått honom förbi.

Det är såklart ett kvitto på att vi gör någonting bra och att det är välutbildade spelare. Det är dessutom kul för oss att de här killarna får åka ut och spela mot de bästa spelarna i världen i sin ålder och få den här internationella erfarenheten och tuffheten att ta med sig hem till vår verksamhet, säger han och fortsätter:

– Det finns såklart många roliga aspekter i det här. Sen så är det inte bara de här killarna, vi tycker att vi har väldigt många spelare som är talangfulla. Det är en bedömning som landslagstränarna gör till respektive turnering och denna gång fick vi med många spelare, vilket var kul.

Förändringar i organisationen

Under 2019 så stuvade Örebro Hockey om lite i sin organisation. Man tog in Stefan Bengtzén som General Manager samtidigt som man skapade tydligare roller mot just juniorverksamheten. Magnus Löwdahl tog plats som utvecklingsansvarig till säsongen 2019/20 men lämnade sedan över skutan till sin brorson Henrik Löwdahl till säsongen 2020/21. Att klubben gick mot en proffsigare riktning och till tydligare roller i organisationen, tror Henrik Löwdahl har bidragit till framgångarna.

– Ja men det har det gjort. Vi har vridit om ganska mycket i vårt arbete. Dels så har vi förtydligat utbildningsplanen på juniorsidan. Den följer vi år efter år och där har vi tryggheten. Även om vi kan gå in och ändra i den, så är grunden densamma, säger han.

Henrik Löwdahl tydliggör också att ledarstaben som finns hos J20 och J18 är viktig för de individuella framgångarna som spelarna har. Örebro har kunnat bli mer proffsiga i organisationen runt om A-laget, där tränarna antingen är heltid- eller deltidsanställda.

– Vi har många väldigt kompetenta ledare. Det är klart att just ledarbiten också är en viktig aspekt i det hela, säger han.

Hockeygymnasiets innebörd

Bland de nio Örebro-spelare som blivit uttagna till landslagstrupperna i november, så har endast Milton Oscarson (Juniorkronorna) en lokal koppling till staden. Oscarson är från grannstaden Kumla och har spelat i Örebro Hockey sedan säsongen 2017/18. Men förutom den storväxte centern, så kommer de landslagsaktuella spelarna från Västerås, Strömstad, Karlstad, Enköping eller Stockholmsområdet.

Spelarna har sökt sig till Örebro i samband med ansökan till hockeygymnasiet. Henrik Löwdahl, som ansvar för utvecklingen men också för hockeygymnasiet, tycker att klubben steppat upp i sin rekryteringsprocess.

– Vi gör ett gediget arbete i rekryteringsdelen. Vi försöker vara supernoggranna och skarpa i intaget till hockeygymnasiet. Det ska inte bara vara så att vi ska hitta duktiga spelare, utan de ska också ha rätt karaktär. Det är tufft att bli elitspelare idag, det handlar inte bara om att vara duktig på hockey och ha lätt för sig i de bitarna utan du ska orka med hela paketet, säger han.

Ett framtida mål för Örebro Hockey är dock att fostra ännu fler spelare med lokal anknytning. Grundmålsättningen är att fostra så många spelare som möjligt in i A-lagsverksamheten, och självklart vore det än bättre om de kom från det egna länet.

– Örebro Län är ju inte det största distriktet rent hockeymässigt, vilket betyder att vi ju behöver titta lite utanför Örebro också, för att hålla den kvaliteten vi vill på vår verksamhet, säger Henrik Löwdahl och fortsätter:

– Men vi håller på att etablera ett ännu bättre samarbete med vår egen ungdomsförening Örebro Hockey Ungdom. Det är klart att vi på sikt vill ha ännu fler lokala spelare in på vårt hockeygymnasium. Dels från vårt egna ungdomslag men också från Kumla, Hallsberg, Lindesberg, Guldsmedshyttan, Nora och så vidare. Sen ligger vi bra till geografiskt med närhet till Arboga och Köping, även om det inte är i Örebro Län. Men där vill vi vara det naturliga valet för de spelarna också.

Örebro Hockey kan uppenbarligen locka stora talanger till sin verksamhet och ta hand om dem. Henrik Löwdahl tror att kombinationen med en bra utbildning, fysträning i framkant och helhetslösningen med skolan och hela staden Örebro, lockar spelare till Närke. Men han anser också att det har gett ringar på vattnet att fler unga spelare har fått chansen i SHL de senaste åren.

– Vi har ju nu fått kontinuerliga inslag i A-laget, en eller två spelare varje år som tar sig igenom på riktigt och slåss om platserna där. Det är klart att det också ger genomslag till spelarna som söker sig hit.

Örebros utvecklingsansvarige är tydlig med att betona att de nio landslagsplatserna är ett gott kvitto för både spelare, ledare och hela föreningen, men han är lika tydlig med att Örebro Hockey inte flyger iväg på något sätt.

– Man ska vara väldigt ödmjuk. Vi har haft en bra period här nu men vi får liksom inte bli nöjda och bara tycka att vi har gjort allting rätt. Utan vi måste vilja fortsätta utvecklas som förening och ta vår utvecklingsplan vidare, säger Löwdahl.

Som spelare tog Henrik Löwdahl en lång väg till eliten. Han valde själv att spela kvar i sitt Örebro och var alltså med under hela resan från division 1 upp till SHL, och fick avsluta karriären med tre säsonger i högstaserien. Det finns olika vägar till toppen, något som Örebro är noggranna med i sin utbildning.

– Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram det att det är sällan alla kan ta den här spikraka vägen uppåt. En hockeykarriär går liksom i cykler, en del spurtar rakt fram genom SHL upp till NHL och den vägen. Men det finns många som måste gå andra vägar, så när man har gått hos oss så ska man ha med sig en väldigt bra grund att stå på när man är färdig med utbildningen, avslutar Löwdahl.

Uppdaterad 27 oktober, 2021