Foto: Henric Wauge

Efter gårdagens avrundning av slutspelet står det nu klart vilka åtta lag som kvalificerat sig vidare till mästerskapets slutspel. Det svenska landslaget hamnade i och med sin seger mot Ryssland på en andraplats i gruppen och får på så vis ta sig an Tjeckien i kvartsfinalen. Vi har här tittat på det senaste mötet mellan lagen som kommer att mötas i årets kvartsfinaler, vilket kan ge en fingervisning kring hur det kan komma att gå i årets första del av slutspelet.

Sverige-Tjeckien

I förra årets turnering gick Sverige hela vägen till ett brons i en medaljmatch mot just Tjeckien. Precis som i år kom då Sverige tvåa i sin grupp och fick då möta Slovakien i kvarten, som man enkelt besegrade med 6-1. I semin fick man det svårare mot Finland som vann mötet med 2-0. Tjeckien gick i sin tur ut gruppspelet som fyra, där man endast fick med sig poäng mot jumbon Frankrike. I kvartsfinalen lyckades man mirakulöst slå ut Kanada ur turneringen, men i semin blev USA ett för tufft motstånd. Bronsmatchen mellan Sverige och Tjeckien slutade då 5-2 och många hoppas nu på liknande siffror även den här gången.

Kanada-Lettland

Om Sverige tar sig vidare ifrån kvartsfinalen är det vinnaren i detta möte som väntar i semifinalen. Det lettiska landslaget gjorde i år återkomst i den högsta divisionen och ställdes mot just Kanada under gruppspelet när laget senast var med 2017. Mötet mellan de två slutade 4-1 till kanadensarna, som sedan fick se sig utslagna av Sverige i kvarten. Lettland fick i sin tur spela degraderingsmatcher mot Vitryssland, som man förlorade i det sista mötet. I fjol åkte Kanada som sagt ut i kvarten igen och laget är nog mer än sugna på en rejäl revansch mot Sverige eller Tjeckien i semin.

Vitryssland-Ryssland

Ryssland och Vitryssland mötte senast varandra i U18-sammanhang för två år sedan, då lagen spelade i samma grupp. Mötet slutade 4-1 till Ryssland, som sedan gick hela vägen till en bronsmedalj som man vann genom att slå Sverige med 3-0. Vitryssland missade i sin tur slutspelet och fick istället kämpa för att hålla sig kvar i ligan, vilket man klarade av galant. Under förra årets mästerskap befann sig lagen i olika grupper och åkte båda ut i sina kvartsfinaler.

USA-Finland

Förra årets finallag möts nu redan i kvartsfinalen, vilket innebär att det endast är ett av lagen som har chans på medalj i år. Det senaste mötet mellan lagen slutade 3-2, där det avgörande målet kom med knappt tio minuter kvar av mötet. Den gången blev det Finland som vann mötet och därmed kan det finnas en del revanschlust hos det Nordamerikanska laget. Även 2017 möttes de två lagen i finalen och den gången var det USA som vann kampen med 4-2.

>> Här hittar du samtliga matchtider för kvartsfinalerna

Om artikelförfattaren:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här