Expekt

NHL-stjärnan Nikolaj Ehlers blev tvåmålsskytt för sitt Danmark när danskarna besegrade Ungern med 3-1 i Tammerfors. Danmark fick därmed en bra start på Grupp A.
– Ehlers har den där X-faktorn som vi behöver i vissa matcher, säger Oliver Lauridsen till VMhockey.se.

Under lördagseftermiddagen spelade Danmark och Ungern sina respektive VM-premiärer i Tammerfors. Danmark var favoriter in till mötet på grund av sina fina resultat i VM senaste åren jämfört med Ungerns färska vistelse i toppdivisionen.

I den första perioden tog Danmark ledningen i powerplay när superstjärnan Nikolaj Ehlers rakade dit 1-0 för danskarna, ett mål som blev periodens enda. I den andra perioden så fick Ungern ett par chanser i powerplay att kvittera matchen men ungrarna hade inte spets nog att förvalta sina chanser. Istället kom en kalldusch i matchen när nyss nämnde Ehlers stänkte dit sitt andra för dagen till 2-0, även detta i powerplay.

I den tredje perioden så fick Ungern vittring på riktigt när den stora tillresta bortapubliken från Ungern fick jubla högt i Nokia Arena när Istvan Sofron reducerade till 2-1. Ungern hade som sagt en högljudd publik på plats, ett gäng som hejade på sitt lag. Ungrarna hade flera chanser i tredje perioden och tvingade stundtals ned Danmark i hälarna. Men då kom kallduschen.

I den tolfte minuten i tredje perioden satte Morten Poulsen 3-1 för Danmark, något oförtjänt. Ungern fick chansen att reducera på nytt i powerplay men missade den möjligheten. 3-1 blev också slutsiffrorna i en framgångsrik premiär för Danmark där man sett över hela matchen ändå var det bättre laget, trots många ungerska lägen i sista perioden.

– Vi hade kunnat göra lite mer av de lägen vi har. De har ett bra powerplay och åker mycket skridskor matchen igenom och vi släpper in dem lite lätt i den tredje perioden. Men jag tycker att vi gör en bra match för det mesta, säger Danmarks backklippa Oliver Lauridsen till VMhockey.se efter matchen.

Den tidigare Malmö-backen (ansluter till finska TPS till nästa säsong) gjorde en bra insats för sitt Danmark. Likaså gäller såklart för Danmarks stora stjärna Nikolaj Ehlers, som blev dansk hjälte med sina två mål.

– Jag tycker inte att han har någon betydelse alls, säger Oliver Lauridsen till VMhockey.se och skämtar:
– Nej det är klart. Vi får in en världsstjärna i våran trupp. Han går in och hänger två idag och är den där X-faktorn som vi behöver i vissa matcher. Vi har bra struktur och spelar för varandra och kämpar hårt sen kan vi addera en världsstjärna på det med fart och fläkt, ett stort plus för oss.

Nästa match för Danmark är imorgon söndag mot Frankrike.

Danmark – Ungern, 3-1 (1-0, 1-0, 1-1)

15:55 1-0 Nikolaj Ehlers (Nicklas Jensen, Patrick Russell)
39:23 2-0 Nikolaj Ehlers (Markus Lauridsen, Nicklas Jensen)
46:32 2-1 Istvan Sofron (Istvan Bartalis, Bence Szabo)
51:58 3-1 Morten Poulsen (Mattias Lassen, Frederik Storm)

Uppdaterad 13 maj, 2023