Expekt

Finland fortsätter att imponera i Beijer Hockey Games. Efter premiärsegern mot Schweiz tog Finland en ny seger under lördagen mot Tjeckien med slutsiffrorna 4-2.

Beijer Hockey Games fortsatte under lördagen där Finland och Tjeckien drabbade samman för tredje gången under årets Euro Hockey Tour. Tjeckien vann under Swiss Ice Hockey Games och Karjala Cup under de tidigare turneringarna och var små favoriter in till mötet. Finland började dock bäst med ett tidigt ledningsmål redan efter tre minuter när Arttu Hyry satte dit pucken. Den första perioden var tempostark och bra men inga fler mål gjordes.

Efter fyra minuter i andra perioden utökade Finland till 2-0 genom Eemil Erholtz, som dessutom låg bakom 1-0-målet. Ässät-forwarden plockade upp en puck efter att nyss nämnde Hyry stressa de tjeckiska backarna innan han satte dit tvåan för de finska lejonen. Men Tjeckien, som stötte på ett stabilt Finland, fick ett nödvändigt reduceringsmål med tio minuter spelade av period två när veteranen Jan Kovar stötte dit 2-1 för tjeckerna.

Tjeckien spelade upp sig efter sin reducering men Finland fick in ett utökande ledningsmål i ett kritiskt läge när man fick powerplay i slutet av mittenperioden. HV71-backen Oliwer Kaskis skott från blålinjen tog sig in i mål via Markus Nurmis kropp till 3-1. De finska lejonen tog med sig ledningen in till tredje perioden.

I den tredje perioden dröjde det nio minuter innan Tjeckien reducerade igen genom David Kase i powerplay till 3-2, vilket gav rejäl nerv till matchen. Men Hannes Björninen, Örebro-spelaren, tog bort lite av nerven bara ett par minuter efter 3-2 när han skickade in ett lågt och oväntat skott från blålinjen rakt igenom flera spelare till 4-2 för Finland.

Björninens överraskande mål blev matchens sista och Finland vann med 4-2 mot Tjeckien. Finland har därmed två raka segrar i turneringen efter premiärsegern mot Schweiz och Tjeckien har två raka förluster. Imorgon (söndag) väntar en turneringsfinal mellan Finland och Sverige, ett svenskt lag som möter Schweiz nu vid 16:00 under lördagen. I och med att Sverige redan har tre poäng i turneringen och Finland sex poäng så blir det en typ av gruppfinal imorgon, oavsett Sveriges resultat mot Schweiz (noll poäng) idag.