Det är dags för final i Champions Hockey League (CHL) där Sveriges finalrepresentant heter Skellefteå AIK. AIK tar nu emot schweiziska Genève-Servette i CHL-finalen 2023/24. Nedan ger vi er den information ni behöver inför mötet.

Den 20 februari 2024 avgörs finalen i Champions Hockey League 2023/24. Efter en lång turnering, med start i augusti/september med gruppspel, har två finallag korats i form av Skellefteå AIK från Västerbotten och Genève-Servette från den fransktalande delen av Schweiz. Finalen spelas på schweizisk mark där Skellefteå blir bortalag i finalspelet.

I Geneve-Servette är det finländarna som är de mest tongivande spelarna. Superduon Sakari Manninen och Teemu Hartikainen har vunnit dubbla VM-guld och ett OS-guld för Finland tillsammans och gör mycket poäng i schweiziska ligan och i CHL tillsammans med legendaren Valterri Filppula (Stanley Cup-guld, OS-guld, VM-guld). Lägg därtill backen Sami Vatanen som är poängbäst i både ligan och i CHL. Även Vatanen har ett OS-guld och VM-guld för Finland samt sju-åtta säsonger i NHL.

I Skellefteå då? Ja, på svensk mark är det helt klart det mest erfarna laget i SHL. Med spelare som Oskar Lindberg, Pär Lindholm, Jonathan Pudas, Andreas Johnsson och Petter Granberg finns det en mix av OS-rutin, NHL-rutin och VM-rutin. Skellefteå är helt hemvävt med svenska spelare med två undantag i letten Martins Dzierkals och kanadensaren Dylan Sikura. I övrigt har Skellefteå bara svenska spelare, där de flesta har en historia i SAIK sedan tidigare samt en koppling till norra delarna av Sverige.

Tidigare vinnare av Champions Hockey League

Totalt åtta gånger har en final spelats i Champions Hockey League som startade säsongen 2014/15. Första mästare blev Luleå HF efter sin finalseger mot Frölunda. Men året efter kom Frölunda tillbaka till finalspelet och tog sin första CHL-titel innan man vann turneringen även året därpå. Frölunda är mesta mästare då man vunnit Champions Hockey League hela fyra gånger.

2014/15 – Luleå HF
2015/16 – Frölunda HC
2016/17 – Frölunda HC
2017/18 – JYP (Finland)
2018/19 – Frölunda HC
2019/20 – Frölunda HC
2020/21 – Ingen final (covid-19)
2021/22 – Rögle BK
2022/23 – Tappara (Finland)

Var sänds Skellefteå mot Geneve?

Geneve mot Skellefteå spelas den 20 februari 2024 med tekning 19:30. Det är Viaplay Group och Viaplay som sköter alla CHL-sändningar. Finalen sänds med start 19:30 i TV6 och studiostart 19:00. Vill du hellre streama mötet finns det tillgängligt på Viaplay utan några avbrott. I studion tar Niklas Jihde emot med sina expertkollegor.

Tränare

Tränare för Geneve-Servette HC är schweizaren Jan Cadieux. Han har på tränarbänken svensken Rikard Franzén som assisterande tränare och likaså fransmannen Yorick Treille (bror till landslagsspelaren Sascha).

Tränare för Skellefteå AIK är Robert Ohlsson som på tränarbänken har med sig Andreas Falk och Pierre Johnsson i en framgångsrik trio.

Nyckelspelare

Geneve

Jussi Olkinuora
Theodor Lennström
Sami Vatanen
Teemu Hartikainen
Sakari Manninen
Valtteri Filppula

Skellefteå AIK

Linus Söderström
Axel Sandin-Pellikka
Jonathan Pudas
Oscar Lindberg
Pär Lindholm
Linus Lindström

Lagens väg till finalen

Geneve-Servette

Gruppspel:
Innsbruck – Geneve, 5-2
Kosice – Geneve, 2-3
Geneve – Bolzano, 6-1
Geneve – Rouen, 9-1
Geneve – Pardubice, 3-2 e.förl
Lukko – Geneve, 3-2

Slutade sjua i totaltabellen.

Åttondelsfinal:
RB München – Geneve, 3-2
Geneve – RB München, 3-1

Kvartsfinal:
Geneve – Växjö, 4-1
Växjö – Geneve, 3-2

Semifinal:
Geneve – Lukko Rauma, 2-2
Lukko Rauma – Geneve, 2-3

Skellefteå AIK

Gruppspel:
SAIK – RB Salzburg, 4-0
SAIK – Pardubice, 3-4
SAIK – Rouen, 0-1
Tappara – SAIK, 3-5
Kosice – SAIK, 1-2
Innsbruck – SAIK, 2-4

Slutade femma i totaltabellen.

Åttondelsfinal:
Trinec – SAIK, 4-3
SAIK – Trinec, 5-2

Kvartsfinal:
SAIK – Färjestad, 3-4
Färjestad – SAIK, 1-4

Semifinal:
Vitkovice – SAIK, 2-4
SAIK – Vitkovice, 1-2

Uppdaterad 12 maj, 2024