Expekt

Ikväll kröns en ny mästare i junior hockey VM och Kanada får motvilligt lämna över titeln till antingen Sverige eller USA. Men hur såg det egentligen ut för ett år sedan? Vi tittar tillbaka på matchen som avrundade JVM 2023.

Kanada kunde återigen säkrat sin position som juniorvärldsmästare efter en dramatisk och känslofylld final mot Tjeckien i VM på hemmaplan. Matchen, som spelades i Halifax, bjöd på allt man kan begära av en final: spänning, vändningar och hjältemodiga prestationer. Trots ett tjeckiskt motstånd som inte sett en final på 20 år, stod de upp väl mot Kanada som jagade sin imponerande 20:e JVM-titel.

Matchen inleddes med en chansfattig första period, där båda lagen visade upp tajt och kompakt spel. Tjeckien visade tecken på farlighet, men det var Kanada som tog ledningen genom Dylan Guenther efter ett framgångsrikt powerplay. Första perioden slutade 1-0 till Kanada.

I den andra perioden fortsatte spänningen. Tjeckien missade en chans tidigt i powerplay, och Kanada utnyttjade istället sina möjligheter. Shane Wrights imponerande soloprestation utökade Kanadas ledning till 2-0. Tjeckien kämpade på, men hade svårt att övervinna Kanadas målvakt, Thomas Milic.

Den tredje perioden bjöd på dramatik när Tjeckien reducerade och snabbt kvitterade, vilket tog matchen till en nervkittlande förlängning. Det var här, i ett öppet tre mot tre-spel, som Dylan Guenther återigen blev hjälten genom att avgöra med sitt 3-2-mål.

Kanadas seger markerar inte bara en andra raka JVM-titel utan även deras tjugonde totalt. Tjeckien, å andra sidan, överraskade och glädje många under turneringen och kunde stolt lämna med sitt första JVM-silver som självständig nation.