Foto: Henric Wauge

Samtidigt som de åtta främsta lagen laddar upp för kvartsfinalerna, så gör de två resterande lagen sig klara för matcherna som avgör deras framtid i turneringen. Det blev till slut Slovakien och Schweiz som placerade sig i bottenskiktet av de två grupperna och därmed nu riskerar att få lämna den högsta divisionen.

Slovakien blev helt utan poäng i sina gruppspelsmatcher och befann sig senast i den här sitsen år 2013, då man lyckades hålla sig kvar genom att slå ut Lettland. Året före befann sig laget i den lägre divisionen under en säsong, vilket är enda gången som man befunnit sig i en lägre division än den högsta.

För Schweiz del riskerade man att åka ut så sent som förra året, då man lyckades hålla sig kvar genom att vinna kvalmatcherna mot Frankrike. I år fick man med sig en seger på övertid mot Vitryssland och hade chansen att ta sig till slutspelet om det inte vore för den sista matchen mot Finland, som man förlorade med stor-siffrorna 12-0. 2006 spelade laget i den lägre divisionen senast.

Såhär går play-offen till

Schweiz och Slovakien kommer att mötas i tre matcher, där laget som vinner flest möten håller sig kvar i topp-divisionen. Vinner samma lag de två första matcherna spelas inte det tredje mötet, eftersom det då redan är avgjort kring vilken av nationerna som vinner. Laget som förlorar playoffen får spela i division I grupp A under nästa säsong, där man kommer att spela mot Kazakstan, Danmark, Norge, Frankrike och Japan. Samtidigt klättrar Tyskland upp och tar lagets plats i den högsta divisionen.

Den första playoffen spelas på torsdag klockan 11:30, men ett andra uppföljningsmöte på lördagen den 27 april klockan 19:30. Skulle en sista match behövas så avgörs den på söndagen klockan 15:30, samma dag som finalen och bronsmatchen spelas. Matcherna kommer att spelas i Umeå, samtidigt som slutspelet fortskrider i Örnsköldsvik.

Om artikelförfattaren:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här