SHL-pokalen, det ultimata beviset på framgång i svensk ishockey, bär det officiella namnet Le Mat-pokalen. Detta historiska pris har varit en symbol för mästerskapet i svensk ishockey sedan 1922 och är uppkallad efter Raoul Le Mat, en amerikansk filmproducent och ishockeyentusiast som donerade pokalen.

Historien bakom Le Mat-pokalen

Le Mat-pokalen har en rik historia som sträcker sig tillbaka till de tidiga dagarna av svensk ishockey. Raoul Le Mat, en amerikansk filmproducent som bodde i Sverige, donerade pokalen till Svenska Ishockeyförbundet 1922 för att uppmuntra till utveckling av sporten i landet. Le Mat var en stor ishockeyentusiast och ville se sporten växa i Sverige. Pokalen har sedan dess blivit en symbol för mästerskapet i svensk ishockey och är idag det mest eftertraktade priset i SHL.

Design och tillverkning av Le Mat-pokalen

Le Mat-pokalen är tillverkad av silver och har en unik design som skiljer den från andra ishockeypriser. Den består av en stor silverbägare med två stora handtag på sidorna och en liten figur av en ishockeyspelare på toppen. Le Mat-pokalen är inte bara ett pris, utan också ett konstverk.

Le Mat-pokalen i SHL

I SHL, Sveriges högsta liga i ishockey, är Le Mat-pokalen det ultimata priset. Den tilldelas det lag som vinner slutspelet efter grundserien. Att vinna Le Mat-pokalen är ett bevis på att laget är det bästa i svensk ishockey för säsongen. Många av Sveriges mest framstående ishockeylag, inklusive Djurgårdens IF, Färjestad BK och Frölunda HC, har haft äran att lyfta Le Mat-pokalen.

Noterbara mottagare av Le Mat-pokalen

Under åren har många framstående lag lyft Le Mat-pokalen. Färjestad BK har vunnit pokalen nio gånger, medan Djurgårdens IF har vunnit den sexton gånger. Frölunda HC har också haft framgång, med tio vinster. Dessa lag har bidragit till att forma svensk ishockey och har lämnat ett bestående intryck på sporten.

Uppdaterad 17 april, 2024