Expekt

USA och Sverige spelar final i junior-VM 2024. Efter en finsk tvåmålsledning efter första perioden vände USA på matchen och vann med 2-3 efter Cutter Gauthiers sena avgörande i JVM-semifinal nummer två.

Under torsdagskvällen väntade en ny toppmatch i Göteborg när Finland och USA spelade om en finalplats i junior-VM 2024, där Sverige väntade i morgondagens final. I Scandinavium hade vissa delar av läktarna lämnat men majoriteten fanns kvar för att följa Sveriges finalmotståndare på nära håll.

USA gick in till den sena semifinalen som favoriter efter att man imponerat med sin gyllene generation under turneringens gång men för finsk del var man förberedda på att gå ut till matchen som underdogs, ett läge som de finska spelarna älskar.

Finland fick också en superstart på matchen. Redan efter två minuter tog de finska juniorlejonen ledningen med 1-0 efter att Oiva Keskinen kunnat peta in pucken till ledningsmålet för finländarna, efter att Trey Augustine inte kunde hålla i pucken från Tommi Männistös skott. Den sistnämnda vann pucken högt upp innan han låg bakom ledningsmålet.

USA var dock inte ofarliga inledningsvis och skapade ett flertalet chanser mot Niklas Kokko i det finska målet men målvakten höll tätt till att börja med. Kokkos spel i början av matchen hjälpte Finland till att gå upp i en tidig 2-0-ledning i första perioden. Med sju minuter kvar av den inledande perioden, efter amerikansk dominans, sköt Arttu Kärki ett lågt skott mot mål som Rasmus Kumpulainen kunde styra in till 2-0. Drömstart för Finland och mardröm för upphaussade USA.

Finland fick rejält mycket energi av 2-0-målet och spelade en kontrollerat bra ishockey därefter. De finska juniorlejonen ledde semifinalen mycket välförtjänt med 2-0 in till mittenperioden.

Andra perioden

Amerikanerna kom ut hårt in till andra perioden och var nära att reducera tidigt i perioden. Men även Finland hade en supermöjlighet att utöka sin ledning men Jani Naukkarinen fick inte in pucken. Niklas Kokko fortsatte med storspel i början av andra perioden och höll sitt Finland i tvåmålsledningen med ett par vassa räddningar på ett flertalet amerikanska försök, denne Kokko som varit ifrågasatt under turneringen.

USA fick sin stora chans in i matchen med semifinalens första powerplay med nio minuter kvar av mittperioden. Och då kom den amerikanska reduceringen när Jimmy Snuggerud smällde in 2-1 bakom Kokko, rakt upp i nättaket. Efter reduceringen tog USA över helt och hållet spelmässigt och skulle dessutom komma ikapp målmässigt. Efter en fint avvägd passning från Gabe Perreault kunde Will Smith hänga dit 2-2 i från en snäv vinkel.

Tredje perioden

In till tredje perioden stod semifinalen 2-2 efter en varsin period för vardera lag där USA tog över mer och mer desto längre sista perioden led. Det var en ganska spänd inledning på sista perioden men detta löstes upp en aning när Finland fick med sig sitt första powerplay i matchen efter fem spelade minuter. USA skapade dock bäst lägen i sitt eget boxplay med en stolpträff och ett skott i magen på Niklas Kokko och Finland kunde inte utnyttja sitt numerära överläge.

Den tajta semifinalen stod sig jämn in till sluthalvan av tredje perioden där båda lagen hade sina chanser för ledningsmål. Med exakt fem minuter kvar av matchens ordinarie tid fick Finland sin andra utvisning i matchen och USA fick spela i powerplay igen. Och då kom ledningsmålet för USA. Efter ett välspelat boxplay-spel i nästan två minuter tog USA:s superstjärna Cutter Gauthier saken i egna händer och stänkte dit 2-3 för amerikanerna. Detta till publikens burop då delar av Scandinavium kritiserade det svenska domarparet för den finska utvisningen som var upprinnelsen till målet.

Det amerikanska målet kom med tre och en halv minut kvar av matchen och Finland behövde nu jaga för att hitta en kvittering, för första gången i matchen. Då fick man också ett drömläge när de svenska domarna tilldömde USA en utvisning, med två och en halv minut kvar av tillställningen. Finland skapade inte mycket under första minuten, där man gick upp till spel sex mot fyra (tog ut målvakten). Även om Finland skapade fler farliga lägen under andra halvan av powerplay-spelet så fick man inte in pucken.

Efter ett underläge efter en period vände USA på steken och stod till slut som segrare med 2-3 i JVM-semifinal nummer två. USA kommer därför att spela final mot Sverige imorgon (fredag) klockan 19:30. Detta blir en typ av drömfinal då Sverige och USA mötts i U18-VM-final de två senaste åren med dessa kullar födda 2004 och 2005. Finland får sikta in sig på bronsmatch mot Tjeckien.

Finland – USA, 2-3 (2-0, 0-2, 0-1)

01:51 1-0 Oiva Keskinen (Tommi Männistö)
12:45 2-0 Rasmus Kumpulainen (Arttu Kärki, Samu Bau)
32:10 2-1 Jimmy Snuggerud (Seamus Casey, Will Smith)
36:16 2-2 Will Smith (Gabe Perreault, Ryan Chesley)
56:27 2-3 Cutter Gauthier (Lane Hutson, Gavin Brindley)

Uppdaterad 4 januari, 2024