Expekt

Sveriges U18-herrar har vunnit sin första match i U18-VM 2024 i Finland. Efter att Kazakstan överraskande tog ledningen var Sverige numret större efter det och vann med 7-1 till slut.

Småkronorna spelade sin andra match i U18-VM 2024 under lördagen när Kazakstan stod för motståndet. Båda lagen kom till mötet med en varsin premiärförlust mot Kanada respektive Schweiz. Sverige var massiva favoriter inför matchen där man hoppades på utväxling för flera individuellt skickliga spelare. Kazakstan tog dock ledningen i matchen när Jakob Ihs Wozniaks utvisning renderade i ett kazakiskt powerplay och 0-1 från lagkapten Abzal Alibek.

Även om Sverige hade det ganska svårt att skapa chanser så kom ett viktigt kvitteringsmål. Debutanten Valter Lindberg stod för målet där han förvaltade Victor Eklunds fina snurrpassning till 1-1 för Sverige. I Småkronornas första powerplay i matchen kom också ledningsmålet när nyss nämnde Eklund styrde in Alexander Zetterbergs stenhårda passning till 2-1 för Sverige och Blågult var ikapp efter ett klassmål. Sverige var bättre i första perioden och ledde rättvist med 2-1 in till mittenperioden.

Småkronorna fick ett tidigt powerplay i andra perioden och utökade då sin ledning till 3-1 genom Jakob Ihs Wozniak. Assist? Matchens dittills bästa spelare Victor Eklund. Halvminuten senare kom 4-1 för Sverige när Adam Hesselvall utökade den svenska ledningen efter en drömstart. De två tidiga målen blev Sveriges enda i mittenperioden och man hade 4-1 in till tredje.

Efter fyra minuter i tredje perioden utökade Jack Berglund till 5-1 för Sverige. Berglund fick pucken från målvakten Love Härenstam i egen zon och åkte sedan in med ett solomål för Småkronorna, där han lurade många kazaker på sin väg mot målet och där han sedan satte dit sin egen retur till femman för Sverige. I mitten på tredje utökade Sverige ytterligare genom Lucas Pettersson efter en ny fin soloaktion, nu från MoDo-forwarden.

Pettersson låg sedan bakom Sveriges mål till 7-1 där hans hårda passning nådde Melvin Fernströms klubba och snipern kunde styra in sjuan väldigt snyggt. Ett helt överlägset svenskt lag vann till slut med 7-1 där man sköt över 60 skott på Kazakstan. Även om kazakerna tog ledningen så var Sverige numret större matchen igenom. Nästa match för Småkronorna är imorgon (söndag 28 april) mot Tjeckien med start 14:00 svensk tid.

Sverige – Kazakstan, 7-1 (2-1, 2-0, 3-0)

05:32 0-1 Abzal Alibek
10:04 1-1 Valter Lindberg (Victor Eklund, Karl Annborn)
15:21 2-1 Victor Eklund (Alexander Zetterberg, Linus Eriksson)
20:36 3-1 Jakob Ihs Wozniak (Victor Eklund, Linus Eriksson)
21:20 4-1 Adam Hesselvall (Viggo Nordlund, Jack Berglund)
44:15 5-1 Jack Berglund (Love Härenstam)
49:17 6-1 Lucas Pettersson (Felix Öhrqvist, Melvin Fernström)
54:56 7-1 Melvin Fernström (Lucas Pettersson)