Expekt

Småkronorna tappade VM-finalen i U18-VM i den tredje perioden. Det gav sedan USA och Ryan Leonard chansen att avgöra finalen till 2-3 till amerikansk fördel. Sverige får därmed lämna Schweiz med ett hedersamt silver.

Under söndagskvällen spelades finalen i U18-VM mellan Sverige och USA. Båda lagen hade inför finalen gått rent och vunnit samtliga sina matcher i mästerskapet men ett av lagen skulle tvingas bryta den sviten under söndagen medan motståndarna skulle få titulera sig världsmästare. Sverige vann fjolårets final (U18-VM 2022) med 6-4 mot just USA, vilket fick alla svenskar att hoppas på en repris till årets final.

En väldigt jämn första halva av den första perioden öppnades upp efter tio minuter målmässigt. Sverige fick effekt av sitt fina spel när Anton Wahlberg serverade Elliot Ståhlberg till hans första mål i turneringen till 1-0. USA utmanade dessutom målet för en målvaktsinterference men domarparet valde att döma ett svenskt mål och en amerikansk utvisning för att ha felbedömt sin ”coaches challenge”.

Sverige har som bekant ett starkt powerplay och fick två chanser att utöka sin ledning under första perioden. USA:s boxplay är dock bäst i turneringen hittills och städade av de svenska numerära överlägena. Sverige kunde trots detta se tillbaka på en stark förstaperiod där Elliot Ståhlberg blev periodens enda målskytt. Skottstatistiken var 12-13 efter den jämna perioden.

Småkronorna vann mycket närkamper i första perioden och fortsatte på samma sätt i andra perioden. När USA ådrog sig en ny utvisning efter drygt sex minuter i mittenperioden så fick Sverige powerplay. Det utnyttjade den svenska andraformationen i powerplay när Axel Sandin Pellikka slog en perfekt macka till Noel Nordh som kunde styra in 2-0 för Sverige.

Defensivt så gjorde Sverige en väldigt bra mittenperiod och precis som i den första perioden så vann Sverige perioden med 1-0 och Noah Erliden höll fortsatt sin målnolla intakt till 2-0 för Sverige in till den tredje och sista ordinarie perioden.

USA var frejdiga offensivt i tredje perioden vilket visade sig ganska ofta under första halvan av perioden. Svenske målvakten Noah Erliden tvingades till fler fina räddningar. HV-målvakten fick dock slutligen kapitulera. I ett fint skott från blålinjen reducerade USA till 2-1 med tio minuter kvar av tredje perioden.

Det blev alltmer desperation för båda lagen efter den amerikanska reduceringen. USA fick energi och spelade mer vågat och desperat i anfallszon medan Sverige spelade lite med en desperation i sitt försvarsspel. Nyckeln för Blågult var att inte hamna för långt ner i knäna på Noah Erliden utan att våga hålla uppe höjden i försvarsspelet.

Småkronorna fick en utvisning med fem minuter kvar av perioden vilket skapade än mer nerv i VM-finalen. Med nästan två boxplay-minuter avklarade så kom en rejäl kalldusch när USA:s Cole Eiserman satte 2-2 med tre minuter kvar och amerikanerna hade kvitterat finalen.

Med en minut kvar av matchen fick sedan USA en utvisning för tripping och turneringens näst bästa powerplay, alltså Sveriges, fick chansen i spel fem mot fyra i tredje periodens sista minut. Sverige skapade tre superfarliga lägen bara i powerplay-spelets sista 20 sekunder men lyckades inte med att sätta avgörandet. Istället gick finalen till förlängning och superrysaren fortsatte efter att USA kvitterade matchen med två mål i sista perioden.

Förlängningen

Förlängningsspelet i U18-VM spelas i tre mot tre tills ett lag avgör. Sverige fick inleda i fyra mot tre på grund av den sena amerikanska utvisningen och fick genast en liten fördel i och med detta. Sverige slarvade dock rejält i sin minuts numerära överläge och bommade chansen för ett tidigt avgörande.

Istället dröjde det två ytterligare minuter innan USA avgjorde genom Ryan Leonard och Sveriges tapp var ett faktum. USA är världsmästare för U18-herrar år 2023 och Sverige får nöja sig med en silvermedalj.

USA är världsmästare på U18-sidan för elfte gången i historien medan Sverige får sin sjätte silvermedalj i sammanhanget genom historien. Småkronorna får utan tvekan ett högt betyg efter en väl genomförd turnering för detta landslag med spelare födda 2005.

Sverige – USA, 2-3 e.förl (1-0, 1-0, 0-2, 0-1)

09:33 1-0 Elliot Ståhlberg (Anton Wahlberg, Noah Dower Nilsson)
26:14 2-0 Noel Nordh (Axel Sandin Pellikka, Zeb Forsfjäll)
49:44 2-1 Danny Nelson (Zeev Buium, Salvatore Guzzo)
56:44 2-2 Cole Eiserman (Will Smith)
62:20 2-3 Ryan Leonard (Cole Hutson)