Expekt

Tyskland har säkrat tre nya poäng i hockey-VM. I den viktiga matchen mot Lettland var Tyskland på spelhumör och krossade letterna med 8-1.

Under onsdagen spelade Lettland och Tyskland om viktiga poäng i Sveriges grupp, Grupp B. I Ostrava har Lettland tagit sju poäng poäng på tre matcher medan Tyskland ”bara” tagit tre poäng av Slovakien samtidigt som man förlorat med 1-6 mot både USA och Tre Kronor.

Tyskarna var dock favoriter i medaljmötet från ifjol (Tyskland tog silver och Lettland brons i VM 2023). Båda lagen har stora följen med sig till Ostrava, inte minst Lettland, vilket hördes i Ostravar Arena. Det var de tyska fansen som fick fira först. Detta efter fem och en halv minut när Dominik Kahun tog tillvara på en målvaktsretur och rakade in 1-0 för tyskarna. Efter en jämn period och utan några lettiska mål fick även Tyskland in en utökande ledningspuck på slutet. Rögle-centern Rodrigo Abols utvisning i slutminuterna blev kostsam när Kai Wissmanns soloräd gav Tyskland 2-0 innan första periodpaus.

Tysklands drömavslut på period ett blev till drömstart på period två. Bara 50 sekunder in i perioden kunde Leo Pföderl prickskjuta in 3-0 för Tyskland med alldeles för mycket tid i slottet och Lettland var i brygga. Två minuter senare hade Parker Tuomie lika mycket tid i slottet och sköt in 4-0 för Tyskland, vilket ledde till en timeout för Lettland. Efter timeouten bytte Lettland målvakt men inbytte Elvis Merzlikins fick se Tyskland utöka till 5-0 i ett, för honom, tidigt powerplay.

Lettland tappade sina huvuden i andra perioden och tog flera onödiga utvisningar. Två utvisningar i mitten på perioden ledde till spel fem mot tre för Tyskland och 6-0 på tavlan. Tyskland utökade sedan till 7-0 i mittenperioden när John-Jason Peterka slog en otrolig passning till Wojciech Stachowiak som i sin tur bara kunde stöta dit sjuan för tyskarna. Lettland fick dock in en reducering minuten innan andra periodens slut, vilket verkade viktigt för självförtroendet för stunden.

De tyska spelarna hade 7-1 med sig in till tredje perioden och utökade efter fem minuter i perioden till 8-1 efter ett märkligt mål där Nico Sturm blev målskytt. Den tredje perioden var inte speciellt underhållande och båda lagen väntade nog in slutsignal. Matchen slutade till slut 8-1 till Tyskland som nu har sex poäng i Grupp B efter fyra omgångar. Härnäst väntar Kazakstan, Polen och Frankrike för Tyskland, som har goda chanser att ta full pott i de matcherna.

Lettland står kvar på sju poäng och ställs härnäst mot Tre Kronor på lördag, följt av möten med Slovakien och USA för att avsluta gruppspelet.