Foto: Bildbyrån

USA har i skrivande stund 17 spelare anmälda till sin preliminära VM-trupp. Tre målvakter, fyra backar och tio forwards. Där ibland stekhete Patrick Kane, som i år hade sin poängmässigt bästa NHL-säsong någonsin, femfaldiga VM-spelaren Ryan Suter och succémålvakten från JVM, Cayden Primeau.

På backsidan är det än så länge bara fyra spelare uttagna, där samtliga har spelat VM förut. Quinn Hughes och Alec Martinez var med förra året, medan Brady Skjei och Ryan Suter var med 2016-2017. 34-åriga Suter har varit med i VM fem gånger och har dessutom ett olympiskt silver på meritlistan. Han kommer från en NHL-säsong med sitt Minnesota Wild där han noterades för 47 poäng på 82 matcher – hans tredje högsta på 14 säsonger. Gammal kanske ändå är äldst. Med Suter och Martinez i backbesättningen har USA två backar över 30-strecket, och det är med 19-åringen Hughes i mixen en intressant åldersblandning jänkarna fått ihop hittills.

Erfarenhet eller ungdomlig potential? 

Även på målvaktssidan är den en fråga mellan ålder och rutin eller ungdomlig potential. Här lär det bli Cory Schneider som vaktar kassen större delen av turneringen. Schneider har rutinen på sin sida, även om han bara spelat 26 NHL-matcher i år. Men som hockeyälskare hoppas jag istället att vi får se 19-åriga superlöftet Cayden Primeau som gjorde succé i JVM. 93% i räddningsprocent efter fem matcher och låga 1.61 i GAA (goals against avarage). Primeau spelar till vardags för Northeastern University i NCAA, och även där har säsongen varit en succé. 93% i räddningsprocent och 2.09 i GAA. Lyckas han ta rollen som förstemålvakt i Montreal Canadiens redan nästa säsong? Ett lyckat VM skulle definitivt höja Primeaus aktier.

Kane lagkapten – efter sin bästa NHL-säsong någonsin

I forwardsuppsättningen är det såklart Patrick Kane som är det stora affischnamnet. Kane är tillbaka som amerikansk lagkapten och kommer till Bratislava med sin poängmässigt bästa NHL-säsong hittills i bagaget. Imponerande 110 poäng på 81 matcher. I fjolårets VM-turnering noterades den nu 30-årige Kane för 20 poäng på tio matcher, vilket även det är imponerande. Det ska med andra ord mycket till för att någon ska sno poängkungstronen från den amerikanska lagkaptenen i år. Förra året parades Kane ihop med Alex DeBrincat som även är med i år. Alltså inte helt omöjligt att vi får se dessa två tillsammans i år igen. Den tryggheten är med all säkerhet något som kommer gynna Kanes framfart i poängprotokollet.

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här