Med ganska så exakt 2 månader kvar till det 82:a världsmästerskapet i ishockey så har Tre Kronors ledare påbörjat arbetet med att scouta fram de spelare som kommer att utforma VM-truppen. Jämfört med OS så är VM en turnering där spelare ifrån den amerikanska högstaligan har möjligheten att delta, så länge deras NHL-lag inte spelar Stanley Cup-slutspel. Då grundomgången i NHL hinner ta slut innan mästerskapet inleds så kommer det med stor sannolikhet att vara många namn tillgängliga för spel.

För att avgöra vilka spelare som håller VM-nivå så åker kommer landslagets coacher under mars månad att resa över till USA och där se flertal utav spelarna spela. Förutom Rikard Grönborg kommer Peter Popovic och Johan Garpenlöv, som båda har egen erfarenhet ifrån NHL-spel, att åka över Atlanten för att scouta fram Tre Kronors viktiga nyckelspelare.

Endast drygt en femtedel utav säsongen återstår och redan nu så kan en del lag i stort sätt räkna bort ett avancemang. Detta gäller till exempel bottenplacerade Arizona Coyotes, där svenskarna Oliver Ekman-Larsson och Niklas Hjalmarsson spelar. Ekman-Larsson har tidigare sagt ja till att spela VM om så frågan kommer och under svenska ledningens USA-turné kommer man hinna med att se tre utav lagets kvarstående matcher. Även topp-placerade Tampa Bay Lightning, som bland annat har Victor Hedman och Anton Strålman i sin laguppställning, kommer få ha ledningen på läktaren.