Expekt

Sverige har två raka segrar i Beijer Hockey Games 2024 i Karlstad. Detta efter en storseger mot Schweiz i den andra matchen, där Tre Kronor var dominanta i Karlstad. Matchen slutade 5-2 till Sverige.

Under lördagseftermiddagen intog Sverige och Schweiz Löfbergs Arena för ländernas andra match i Beijer Hockey Games där Tre Kronor var stora favoriter efter premiärsegern mot Tjeckien. Sam Hallam valde att spela Filip Larsson i målet, där Leksandsmålvakten fick göra A-landslagsdebut. Filip Hållander, Marcus Hardegård och Christian Folin fick också mer speltid där Max Friberg och Joel Persson satt på läktaren medan Gabriel Carlsson stod med som sjundeback.

Sverige fick en smakstart på matchen när Joakim Nygård gav Tre Kronor ledningen efter drygt fem minuter efter en fin långpass från Tim Heed till 1-0 för Blågult. Färjestad-forwarden gjorde som sina klubbkollegor Linus Johansson och Victor Ejdsell i matchen mot Tjeckien och gjorde mål på sin hemmaarena till vardags. Sverige började starkt och hade några väldigt fina anfall där man visade på en klasskillnad i inledningen av matchen där Schweiz målvakt stod som stoppkloss för fler nätrassel.

Men med sju minuter kvar av perioden kom tvåan för svensk del. Efter en ny lång anfallssekvens hamnade pucken hos Marcus Hardegård som i sin tur sköt in sitt första landslagsmål till 2-0 för Tre Kronor. Precis innan första periodens slut avslutade Tre Kronor en exemplarisk förstaperiod med att göra 3-0 i powerplay när Tim Heeds låga skott hamnade på Victor Ejdsells blad och vidare till Oscar Lindberg som kunde raka in matchens tredje mål i öppen bur. Sverige totaldominerade första perioden och ledde välförtjänt med 3-0.

I andra perioden fick Schweiz det ännu tyngre när Marc Marchon stod för en ful ”blind side-tackling” på Oscar Lindberg, vilket resulterade i ett matchstraff och fem minuters utvisning för schweizaren. Det gav Tre Kronor fem minuter i numerärt överläge och 4-0 på tavlan när Malte Strömwall fortsatte sin poängproduktion i landslaget genom att styra in Oscar Lindbergs hårda backhand till 4-0 för Sverige. Schweiz klarade femminutaren med ”bara” ett mål men efter att man klarat utvisningen kom en ny. Och då utnyttjade Sverige detta genom att utöka till 5-0 genom Jesper Frödén som tog vara på sin egen retur till ett nytt powerplay-mål för Sverige.

Tre Kronor var dominanta i andra perioden och fick med sig en betryggande 5-0-ledning in till tredje perioden. Schweiz spräckte Filip Larssons målnolla i början av tredje perioden, ganska välförtjänt efter att man spelat sin bästa hockey under några minuter i sista perioden. Sven Senteler blev målskytt till 5-1.

Den sista perioden blev den temposvaga perioden av alla tre, där matchen redan var avgjord. Lucas Wallmark fick tyvärr lämna isen i perioden efter en skada vilket innebar att Tre Kronor spelade med tre centrar under sista 20 minuterna. Tre Kronor orkade inte hålla kvaliteten i tredje perioden men klasskillnaden i två perioder var avgörande för matchens slutperiod. Sverige vann till slut komfortabelt med 5-2 efter ett sent schweiziskt reduceringsmål.

Imorgon (söndag) väntar en typ av final i Beijer Hockey Games mellan Sverige och Finland där turneringssegern ska delas ut. Båda lagen har sex poäng vardera inför mötet medan Tjeckien och Schweiz står på noll.

Sverige – Schweiz, 5-2 (3-0, 2-0, 0-2)

05:10 1-0 Joakim Nygård (Tim Heed)
13:32 2-0 Marcus Hardegård (Victor Ejdsell, Oscar Lindberg)
19:46 3-0 Oscar Lindberg (Victor Ejdsell, Tim Heed)
24:44 4-0 Malte Strömwall (Oscar Lindberg)
29:18 5-0 Jesper Frödén (Henrik Tömmernes)
43:49 5-1 Sven Senteler (Tyler Moy, Tristan Scherwey)
59:30 5-2 Tino Kessler