Expekt

Sverige tog en avslutande seger i Karjala Cup när Tre Kronor besegrade Finland med 2-4 i finska Tammerfors. Mario Kempe blev tvåmålsskytt i vinsten.

Under söndagseftermiddagen spelade Tre Kronor mot Finland i Karjala Cup-avslutningen i Tammerfors och häftiga Nokia Arena. Både Tre Kronor och Finland gick in till mötet med en varsin seger mot Schweiz och en varsin storförlust mot Tjeckien.

Tre Kronor fick se hemmalaget ta ledningen genom Henrik Borgström redan efter fyra minuter där den landslagsdebuterande målvakten Daniel Marmenlind fick kapitulera direkt. Men Sverige skulle komma tillbaka i första perioden där Mario Kempe först kvitterade till 1-1 innan Oscar Lindberg satte 1-2 i powerplay en och en halv minut innan periodpausen.

I andra perioden fick Sverige döda en utvisning i början av perioden där Tre Kronor gjorde det framgångsrikt och fick även med sig en finsk utvisning, något man utnyttjade när Mario Kempe satte sitt andra mål för kvällen till 1-3 för Sverige efter åtta minuter i andra perioden. Tätt efter Kempes mål utökade Sverige ledningen ytterligare när Marcus Sylvegård satte 1-4 efter tio minuter och Sverige hade skaffat sig ett bra läge i det nordiska derbyt.

Den tredje perioden var ganska avslagen där tystnaden i Nokia Arena var ett bra kvitto för att Tre Kronor förstört hockeyfesten i Tammerfors. Sverige spelade av andra perioden på ett bra- och framgångsrikt sätt där Daniel Marmenlind spelade tryggt och lugnt i det svenska målet och där spelarna höll undan några speciellt bra målchanser från de finska lejonen. Finländarna spelade med öppen målbur i stora delar av den andra delen av sista perioden med ett par powerplay och fick en sen reducering genom Juha Jääskä till 2-4 men närmare än så kom aldrig Finland. Sverige vann matchen med 2-4 i en komfortabel seger där Sverige var bättre matchen igenom och vann rättvist.

Under söndagen vann Tjeckien mot Schweiz och tog sin tredje seger i Karjala Cup vilket innebär att tjeckerna är vinnare av Karjala Cup 2023 och man har därmed fått en fin start på Euro Hockey Tour 2023/24. Tre Kronor slutar tvåa i Karjala Cup-turneringen efter två segrar och en förlust.

Finland – Sverige, 2-4 (1-2, 0-2, 1-0)

03:52 1-0 Henrik Borgström (Eemil Erholtz, Veli-Matti Vittasmaki)
10:58 1-1 Mario Kempe (Anton Bengtsson, Olle Alsing)
18:31 1-2 Oscar Lindberg (Tim Heed, Jesper Frödén)
27:46 1-3 Mario Kempe (Niklas Hansson, Linus Johansson)
29:48 1-4 Marcus Sylvegård (Victor Ejdsell, Marcus Hardegård)
58:00 2-4 Juha Jääskä (Niko Huuhtanen)