Dagens OS-tablå innehåller endast två ishockeymatcher, som spelas mellan Finlands och Kanadas damer samt USA och Rysslands damer. Imorgon inleds dessutom herrarnas turnering i OS och vi tänkte därför ta en närmare titt på de tolv lagen som deltar i turneringen. Hur har det gått för dem i tidigare mästerskap och kan utifrån den här informationen redan nu förutse en vinnare?

Schweiz
Landslaget har deltagit i OS-turneringen vid flera tillfällen tidigare och här även tagit hem två medaljer. Detta skedde 1928 och 1936, då man båda gångerna tog sig till en tredjeplats. Utöver dessa medaljer har man även två VM-silver och 8 VM-brons i bagaget. I det förra mästerskapet slogs laget ut i kvalet till kvartsfinalerna efter att ha kommit tvåa i sin grupp.

Kanada
Hockeynationen toppar den totala medaljligan på herrsidan och har tagit sig till topp-4 i näst intill samtliga olympiska mästerskap som man deltagit i. Förutom 9 OS-guld, 4 silver och 2 brons har man dessutom 49 medaljer ifrån världsmästerskapet. Vid senaste olympiska spelen vann laget sin grupp och tog sig hela vägen till final där man slutligen tog hem OS-guldet.

Tjeckien
Det tjeckiska hockeylandslaget har som enskild nation deltagit vid de senaste 6 olympiska mästerskapen och här plockat hem såväl ett guld som ett brons. Även i VM har man hunnit med att ta hem medaljer utav olika valör, som är 12 till antalet. Vid det senaste olympiska mästerskapet kom laget på en sjätteplats i turneringen efter att ha slagits ut av USA i kvartsfinalen.

Sydkorea
Hemmanationen gör i år debut i OS-sammanhang med sitt hockeylandslag. Likaså kommer man i år för första gången att spela i den högsta divisionen utav världsmästerskapet, efter att man kom på en andraplats i division 1 förra året. Tack vare amerikanska spelare som bytt landslag har sporten fått en stor uppsving i landet och är numera ett lag att räkna med.

Slovakien
Precis om för Tjeckien är detta Slovakiens sjunde OS som enskild nation och har under de senaste mästerskapen placerat sig som fyra som bäst. I VM spelar man återkommande i den högsta divisionen, varifrån man fått med sig 1 guld, 1 silver och 2 brons. Vid den förra OS-turneringen kom laget sist i sin grupp och slogs sedan ut av Tjeckien i kvalet till kvartsfinalerna.

OAR/Ryssland
Om man inte räknar in deltagande med Sovjetunionen så har Ryssland deltagit vid sju tidigare OS, där det första framträdandet var under OS-flagg tillsammans med fem andra tidigare sovjet-länder. Hittills har man fått med sig två medaljer ifrån OS och i VM har det blivit flera guld. I förra OS blev man utslagna i kvartsfinalen utav Finland.

USA
USA är den nation so har flest deltagande i OS-hockeyns turnering och ser man till medaljer har det blivit 2 guld, 8 silver och 1 brons under åren. Också i VM har man tagit hem flera medaljer, där två utav dem är guld. I senaste OS vann laget sin grupp och slog efter det ut Tjeckien i kvartsfinalen. I semin föll man dock mot Kanada och förlorade sedan bronsmatchen mot Finland.

Slovenien
Detta är andra gången som Slovenien är med i de olympiska spelen utan att vara en del utav Jugoslavien. Vid de senaste olympiska spelen kom laget trea i sin grupp och slog efter det ut Österrike i kvalet till kvartsfinalen. Här mötte man sedan Sverige, som besegrade laget med 5-0. I VM har laget flyttats mellan högsta och andra divisionen vid flera tillfällen och ännu inte lyckats placera sig för slutspel.

Norge
Det norska hockeylandslaget har varit med i OS flera gånger under åren, men aldrig tagit sig längre än till en åttondeplats. I världsmästerskapet har laget hållit sig i den högsta divisionen i strax över ett årtionde, men inte lyckats ta sig längre än till kvartsfinal. I förra olympiska mästerskapet kom laget sist i sin grupp och slogs sedan ut i slutspels-kvalet.

Sverige
Sverige har inte missat mer än tre olympiska turneringar och här tagit hem två guld, 3 silver och 4 brons under åren. Vid nästan samtliga medverkande har man tagit sig till semifinal och självklart hoppas vi att det blir så även i år. Vid OS i Sotji tog man hem ett silver efter en spännande final mot Kanada.

Finland
De finska lejonen har varit med i samtliga OS sedan 60-talet och under de senaste 30 åren har hela 6 medaljer plockats hem. Dock har det inte blivit något guld ännu, vilket är det man har siktet inställt på den här gången. I VM däremot har man tagit hem guldet vid två tillfällen. I det förra olympiska mästerskapet fick laget direkt till kvartsfinal där man slog ut Ryssland, men sedan fick de sig besegrade av Sverige i semin. Trots detta blev det en bronsmedalj efter en 5-0 vinst mor USA.

Tyskland
Det tyska hockeylandslaget har varit med i majoriteten utav de olympiska ishockeyturneringarna, men ännu inte tagit sig till final någon gång. Som bäst har man två gånger placerat sig på en tredjeplats och där belönats med en bronsmedalj. Inte heller i VM har det blivit några guld under åren. Vid OS 2014 missade laget turneringen, men 2010 var man med och kom då sist i sin grupp, vilket innebar att man missade slutspelet.