Foto: Bildbyrån

I helgen är det dags för Beijer Hockey Games, vilket är den näst sista turneringen i årets Euro Hockey Tour. Och jag ska vara ärlig. I vanliga fall vet jag inte ens om att den pågår fram tills det att jag slö-zappar bland TV-kanalerna jag knappt visste att jag hade och halkar in i tredje perioden mellan Tre Kronor – Ryssland.

I bästa fall har Ryssland lyckats locka med sig några stjärnor från KHL, i värsta fall zappar jag snabbt över till andra halvlek mellan Everton – Wolverhampton. Kanske beror mitt svala intresse på en förkärlek till serielunkar som gör landslagsuppehåll till en pina oavsett sport. Kanske är det oklarheten kring vad Euro Hockey Tour egentligen är, eller för att våren mest är en lång väntan på hockey-VM.

Åtminstone brukade det vara så. Inte i år.

För när förbundskapten Rickard Grönborg presenterade Tre Kronors trupp till Beijer Hockey Games innehöll den nämligen tillräckligt med skicklighet, potential och ungdomlig frenesi för att göra detta till ett landslagsuppehåll att se fram emot. Trots att Beijer Hockey Games är något av en måsteturnering för att Tre Kronor ska ha en chans på Euro Hockey Tour-titeln (om man nu bryr sig om sånt) har Grönborg valt att lämna rutinerade sarg-ut-specialister som Joel Lundqvist hemma. Istället har man kallat in offensivt begåvade debutanter i Emil Bemström, Emil Djuse och Emil Sylvergård. Lägg där till flertalet andra ungtuppar som knappt har en handfull a-landskamper på kontot men som under vintern personifierat underhållsvärdet i SHL. Jag tänker närmast på Jonathan Davidsson (Djurgården), Isac Lundeström (Luleå) och Jesper Boqvist (Brynäs). Alla så pass skickliga att jag till och med hade betalat för att se dom spela landhockey.

Visst är det så att Beijer Hockey Games i mångt och mycket används som en praktikvecka för unga stjärnskott. Förra årets VM-guldlag innehöll endast tre SHL-spelare, så oddsen är inte på skyttekungen Emil Bemströms sida. Men, vid en stark prestation i Beijer Hockey Games finns ändå chansen att det bär hela vägen till VM-festen Bratislava. Och visst fasiken vore det kul att se Emil ladda bössan även där?

Därför kommer i alla fall jag skippa slö-zappande och bänka mig framför närmsta betalkanal för att se Tre Kronor spöa Tjeckien på torsdag.

Jag föreslår att du rensar din kalender du med.

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@vmhockey.se

>> Läs mer om mig här