Efter varje avslutat mästerskap i ishockey uppdateras världsrankingen, som bland annat ligger till grund för skapandet utav grupperna i nästkommande års världsmästerskap. Att ta hem ett världsmästerskap i ishockey ger ett lag 1 200 värdefulla rankingpoäng, som möjliggör för ett kliv uppåt på listan över samtliga landslag. Precis så blev det för Sverige, som numera placerar sig som det näst bästa laget i ishockey.

Laget placerade sig tidigare som trea på listan, men kunde nu klättra förbi Ryssland som åkte ur årets turnering redan i kvarten. Senaste gången som Sverige klättrade på listan var efter förra råets mästerskap, då man tog sig förbi såväl USA och Finland.

Kanada ligger stadigt kvar i listans topp, vilket man gjort sedan man vann guld 2015. Efter det har laget tagit medalj i såväl VM 2016 som 2017, vilket medfört höga poäng i flera efterföljande mästerskap. Men då poängen endast räknas 4 år tillbaka i tiden, så kommer deras guld inte att räknas vid nästa års ranking, vilket möjliggör för en ny etta. Till denna plats är Sverige en stark kandidat med två efterföljande fullpoängare.

Här följer topp-10 utav 2018 års världsranking i ishockey:
1. Kanada
2. Sverige
3. Ryssland
4. USA
5. Finland
6. Tjeckien
7. Schweiz
8. Tyskland
9. Norge
10. Slovakien

Världsrankingen baseras på ihopsamlade poäng ifrån de fyra senaste världsmästerskapen, samt den senaste olympiska turneringen. För varje år minskar poängens värde med 25%, vilket innebär att årets lista baseras på hela poängen ifrån VM 2018 och OS 2018 samt 75% av VM 2017, 50% av VM 2016 och 25% av VM 2015.