Det blev inte som svenska folket hoppades på. Efter en förlust på övertid mot Finland är Sverige ute ur VM 2019. Sverige gick in i matchen som favoriter i och med den erfarna och NHL-täta laguppställningen, samtidigt som finska lejonen klev in i matchen med 18 VM-debutanter. Inte bara blev detta Tre Kronors uttåg ur turneringen. Detta blev även Grönborg och flera andra i den svenska stabens sista match med laget.

Att vinnarlusten fanns med i matchen visade sig väldigt tydligt från start. Exakt en minut efter nedsläpp kom matchens första mål från Niko Mikkola genom ett skott som kommer på långt håll. Kort därpå åkte finnarna på en första utvisning efter ett slarvigt byte som resulterar i för många spelare på isen. Klingberg kan i detta läge kvittera för Sverige efter ett mycket snyggt framspel ihop med Nylander.

Ny finsk utvisning kom efter en hakning, men här lyckas det inte bli något svensk mål. Istället kom det svenska ledningsmålet mot slutet av perioden genom att Ekman-Larsson skickade iväg ett skott som studsade på Hörnqvists klubba, finsk skridsko och in i mål. Perioden i sin helhet är mycket jämn, vilket även syntes på skottstatistiken.

Finland kommer igen – överraskande mål förändrar slutsiffrorna

Andra perioden inleds på bästa sätt möjligt genom att Elias Pettersson ökar ledningen till 3-1. Dock kom en reducering drygt fem minuter senare efter ett ytterligare skott på långt håll, där Lundqvists sikt skymdes av en svensk utespelare. Finlands anfall ökade i antalet och halvvägs in i perioden kom kvitteringen efter ett rörigt spel i den svenska zonen.

Största delen av perioden utspelar sig just här, men mot slutet lyckas Tre Kronor få till en del egna anfall. Efter att spelet blåses av med tre sekunder kvar tittar domarna noggrannare på ett av de tidigare skotten, som visar sig gå rakt in i mål och studsa på målkamerans lins. Detta resulterar i att klockan vrids tillbaka drygt 20 sekunder och Sverige avslutar perioden med en ledning.

Intensiv avslutning där Sverige tappar orken

Matchens avslutande 20 minuter bjöd på ett intensivt spel med flera farliga anfall främst från finskt håll. Det märktes tydligt att laget jagade en kvittering och här fick Sverige vid flera tillfällen problem att försvara sig fullt ut. Nylander fick till ett farligt läge där han kom fri mot det finska laget, men pucken gick förbi mål.

Med två minuter kvar på klockan plockade Finland ut sin målvakt och det dröjer inte länge innan kvitteringsmålet kommer. Matchen får efter detta tas till förlängning, där Finland lyckas vända spelet efter ett svensk anfall och Sakari Manninen kan placera pucken i mål.

Finland ställs nu mot Ryssland i kvartsfinalen.