Expekt

Tre Kronor besegrade Schweiz med 2-1 och tog sin åttonde seger i årets Euro Hockey Tour. I och med premiärsegern i Czech Hockey Games har Sverige redan nu vunnit Euro Hockey Tour 2023/24, för tredje året i rad.

Under torsdagen spelade Sverige mot Schweiz i Czech Hockey Games. Matchen spelades på schweizisk mark där Kloten var hemmaplan för Schweiz. Hemmalaget hade likt Sverige några NHL-stjärnor på isen i matchen (se Sveriges uppställning längre ned). I och med Tjeckiens förlust mot Finland kunde Sverige säkra segern i Euro Hockey Tour vid tre poäng.

Det var ingen hejdundrande förstaperiod i Kloten där Schweiz var det bättre laget i första perioden. Schweizarna hade lite fler långa anfall även om skottstatistiken var helt jämn (9-9) efter de första 20. En som imponerade för svensk del i första perioden var målvakten Jesper Wallstedt som framför allt stod för en fin reflexräddning i början av perioden. Samme Wallstedt stod sedan för en bra andraperiod dessutom, där han spelade stabilt. Även den andra perioden blev mållös mellan två stabilt spelande lag.

Under de två första perioderna kom ingen utvisning från något av lagen men i mitten på tredje perioden fick Fabian Zetterlund med sig en schweizisk utvisning. Men Tre Kronor var i ärlighetens namn inte i närheten av att sätta upp ett bra powerplay-spel när Schweiz spelade exemplariskt med en man mindre. Sverige tog dock ledningen ett par minuter senare. Efter ett snabbt anfall kunde nyss nämnde Fabian Zetterlund sätta 1-0 för Sverige genom ett lågt skott bakom Reto Berra i det schweiziska målet.

Direkt efter 1-0 kom 2-0 för Blågult när nästa NHL-namn kom in i målprotokollet. Jonas Brodin följde med upp i anfallet och skickade in en lös puck mot mål som hittade in via första stolpen till 2-0 och Sverige hade hittat sig en tvåmålsledning inom loppet av en dryg minut. Det blev rena rama ketchup-effekten när det gällde mål i slutet på tredje perioden. Men det tredje målet kom från Schweiz och Calvin Thürkauf. Forwarden pricksköt in 2-1 inför hemmapubliken och gav matchen lite nerv.

Schweiz tog ut målvakten och fajtades för en kvittering i slutminuterna. Sverige stod dock upp bra bakåt och hjälpte Jesper Wallstedt och Schweiz gjorde inget mål. Sverige vann med 2-1 efter tre mål i sista perioden. Tre Kronor har därmed 24 poäng i Euro Hockey Tour och man vinner därmed turneringen för tredje året på raken, före Tjeckien och Finland som just nu har 17 poäng. Då tre poäng delas ut per seger kan varken Tjeckien eller Finland ta igen de sju poängen upp till Sverige på ländernas två återstående matcher. En Euro Hockey Tour-seger har inte alltid inneburit succé för Sverige i VM där man under de två senaste världsmästerskapen fått avsluta sina VM-äventyr redan i kvartsfinalerna.

Tabellen i EHT just nu

  1. Sverige, 24p (10 matcher)
  2. Tjeckien, 17p (10 matcher)
  3. Finland, 17p (10 matcher)
  4. Schweiz, 2p

Sverige – Schweiz, 2-1 (0-0, 0-0, 2-1)

51:28 1-0 Fabian Zetterlund (Marcus Sörensen)
52:25 2-0 Jonas Brodin (Max Friberg)
55:02 2-1 Calvin Thürkauf

Så startade Sverige

Målvakter:
Jesper Wallstedt
(Filip Gustavsson)

Backpar:
Tim Heed, Oscar Fantenberg
Lukas Bengtsson, Patrik Nemeth
Jesper Sellgren, Jonas Brodin
Filip Berglund

Forwardskedjor:
Alexander Holtz, Joel Eriksson Ek, Victor Olofsson
Fabian Zetterlund, Isac Lundeström, Marcus Sörensen
Felix Unger Sörum, Christoffer Ehn, Jonathan Lekkerimäki
Max Friberg, Linus Johansson, Joakim Nygård
Lukas Vejdemo

Uppdaterad 2 maj, 2024