Det hade gått 18 år sedan sist, men inatt fick Småkronorna se sig besegrade av det kanadensiska juniorlaget med 1-12. Förlusten är lagets största genom tiderna och det krävs nu en rejäl comeback för laget om de ska ha chansen att besegra sitt guld ifrån 2019.
– Det var män mot pojkar i dag, sa förbundskaptenen Anders Eriksén efter matchen.

Kanadensarna tog snabbt kommandot och satte fyra snabba mål i den första perioden, där Sverige endast fick till hälften så många skott på mål som motståndarna. Även i den andra kunde Nordamerikanerna näta vid fyra tillfällen och trots ett mer jämnt spel, skulle det dröja till i mitten av den sista perioden innan Sverige kunde spräcka nollan. Målet gjordes av Simon Forsmark, men tyvärr kom insatsen för sent. Kanadensarna hade redan fått till ett tvåsiffrigt målantal, som utökades med ytterligare två mål innan slutsignal.

I och med den negativa målskillnaden i dagens möte ligger Sverige just nu fyra i tabellen på lika många poäng som de tre lag som placerar sig ovanför. Det svenska laget har nu en ledig dag innan man tar sig an Schweiz, där en seger är ett måste för att kunna räkna hem ett VM-slutspel.

Resultaten i nattens övriga matcher

Förutom Sveriges match spelades ytterligare tre möten under natten. Finland mötte Ryssland i en tuff kamp som fick tas till straffar efter att finnarna vänt ett 3-1 underläge till 3-3 under matchens sista minuter. Även i straffläggningen kunde de blå-vita leverera och ta hem segern.

Belarus hade i sin tur en lika bra kväll som Kanada, då man besegrade Schweiz med 7-1. Det vinnande laget drog väl nytta av motståndarnas utvisningar, som nästan samtliga resulterade i ett nytt mål.

Även USA och Tyskland gjorde upp under natten och denna match var nog den jämnaste av dem alla. Till slut var det USA som var strået vassare och tog hem trepoängaren med resultatet 5-3.