Expekt

I natt blev den mångsidige backen Gustav Forsling stor hjälte för sitt Florida Panthers i Stanley Cup-slutspelet mot Boston Bruins. Backens 1-2-mål innebar att Boston åker ut och att en viss David Pastrnak nu kan förstärka Tjeckien i VM.

Under natten mot lördagen spelade Florida Panthers borta mot Boston Bruins i NHL-slutspelet. Där blev Linköpingskillen Gustav Forsling, som växt ut till en av NHL:s bästa backar under säsongen, stor hjälte för sitt Florida. Med en och en halv minut kvar av matchen viftade Forsling dit en puck till 1-2, vilket blev slutresultatet. Florida Panthers vinner matchserien mot Boston Bruins med 4-2 i matcher och är vidare till Conference-final mot New York Rangers.

Samtidigt i Tjeckien så jublar man. Varför då? Jo, tjeckerna har nämligen behållit tre platser i sin VM-trupp i väntan på NHL-förstärkningar. Igår blev det klart att Martin Necas ansluter från Carolina Hurricanes. Men under lördagen kan ett ännu större namn bli VM-klart. En av NHL:s hetaste forwards, David Pastrnak, kunde inte ta sitt Boston vidare i Stanley Cup och han är nu tillgänglig för VM. Enligt den tjeckiska sajten Idnes.cz ska Pastrnak ha ett exit-möte och genomgå läkarundersökning under lördagen, för att sedan se om han kan ansluta till hockey-VM. Detta gäller också forwarden Pavel Zacha (också Boston) enligt sajten.

David Pastrnak syns överallt runt om i Tjeckien, på reklamskyltar och dylikt. Och vid hans möjliga intåg till VM skulle många tjecker börja drömma om VM-guld. Tjeckien leder i detta nu Grupp A på tolv poäng efter fem matcher, där man dock har spelat en match mer än Schweiz och Kanada hittills.

David Pastrnak kommer från en NHL-säsong med 110 poäng på 82 grundseriematcher och ytterligare åtta poäng i slutspelet. Senast han spelade VM var i Finland 2022, där han på sju matcher stod för tio poäng för att hjälpa Tjeckien till ett VM-brons.

Uppdaterad 18 maj, 2024