Expekt

All Star Team för OS 2022 är spikat. Där hittar vi bland annat en svensk samt en 17-årig slovakisk supertalang som fick pris som turneringens mest värdefulla spelare.

Vilken OS-turnering det har varit på många håll och kanter. Finland tog sitt första OS-guld någonsin och Slovakien sin första OS-medalj. De två medaljländerna har verkligen stuckit ut under turneringens gång och prisas för sina laginsatser. Men även individuella spelare har stuckit ut i turneringen.

Vid varje mästerskap så sammansätts ett All Star-lag där ackrediterad media tillsammans med Internationella Ishockeyförbundet röstar fram spelare för den bästa femman i turneringen samt priset som MVP (mest värdefulla spelare).

Nu är All Star-laget här. IIHF meddelar på sin hemsida den bästa femman i turneringen med en målvakt, två backar och tre forwards. Bland de bästa spelarna så hittar vi Tre Kronors stora målskytt Lucas Wallmark. Forwarden gjorde fem mål för Sverige under turneringen och även om Wallmark inte fick någon OS-medalj med hem så får han ett individuellt kvitto på en bra turnering.

Den stora överraskningen generellt i turneringen har annars varit 17-åringen Juraj Slafkovsky. Slovaken gjorde två mål i sin OS-debut och har sedan fortsatt med sitt målskytte. Sju mål blev det totalt för supertalangen som vinner OS skytteliga och även pris som den mest värdefulla spelaren i turneringen. Slafkovsky spås gå topp fem i den nästkommande NHL-draften i sommar och insatsen i OS lär inte ha sänkt hans chanser till detta.

All Star Team, OS i Peking

Målvakt:

Patrik Rybar (Slovakien)

Backar:

Mikko Lehtonen (Finland)
Yegor Yakovlev (ROK)

Forwards:

Juraj Slafkovsky (Slovakien)
Lucas Wallmark (Sverige)
Sakari Manninen (Finland)

MVP:

Juraj Slafkovsky (Slovakien)

Poängligan i OS

(mål, assist)

  1. Juraj Slafkovsky, 7 poäng (7 mål + 0 ass)
  2. Sakari Manninen, 7 poäng (4+3)
  3. Adam Tambellini, 7 poäng (3+4)
  4. Teemu Hartikainen, 7 poäng (2+5)
  5. Sean Farrell, 6 poäng (3+3)
  6. Nikita Gusev, 6 poäng (0+6)
  7. Lucas Wallmark, 5 poäng (5+0)
  8. Anton Lander, 5 poäng (4+1)
  9. Jordan Weal, 5 poäng (3+2)
  10. Roman Cervenka, 5 poäng (2+3)

Uppdaterad 20 februari, 2022