Juniorkronorna fick en drömstart på JVM 2023 när man besegrade Österrike under annandagen. Premiärmatchen slutade 11-0 till Sverige, som fick igång många offensiva spelare i överkörningen.

Under annandagskvällen (svensk tid) inleddes Junior-VM för Sveriges del när Österrike stod på andra sidan i premiärmatchen. Sverige stod som stora favoriter in till JVM-premiären mot ett lågt rankat Österrike i turneringen.

Båda lagen skapade en del farligheter inledningsvis, där matchen till en början var väldigt öppen. Sverige fick sitt första powerplay efter sex spelade minuter efter att Fabian Lysell fått med sig en österrikisk utvisning. Sverige imponerade en del i sitt numerära överläge men fick inte in pucken den gången.

Sverige trummade igång en aning och hade massvis med skott på mål, som Österrikes målvakt räddade för det mesta. Med sex minuter kvar av första perioden kom dock ledningsmålet när Isak Rosén utnyttjade ett österrikiskt slarv och sköt dit 1-0 i ”gubbhörnet”.

Sveriges förstakedja med just nämnde Isak Rosén samt Leo Carlsson och Filip Bystedt låg även bakom det andra målet i matchen. Isak Rosén drev pucken runt mål och sköt ett skott som räddades av Österrikes målvakt. Den efterföljande returen gick sedan till Filip Bystedt som enkelt kunde sätta dit tvåan för Juniorkronorna. Målet blev den första periodens sista. Bekväm ledning med 2-0 för ett överlägset Sverige, sett till skottstatistiken (17-3).

Andra perioden

Matchens absoluta förgrundsfigur inledningsvis var Isak Rosén. Sverige hade drygt 30 sekunder kvar av ett powerplay från första perioden, som man inledde med i den andra. Där klev Rosén fram igen, och satte dit sitt andra mål för kvällen. Med sin tredje poäng sköt Rosén upp pucken till 3-0 upp i nättaket från en snäv vinkel. Drömstart för Juniorkronorna på mittenperioden.

Tre minuter in i perioden kom fyran för Sverige. Under en avvaktande utvisning slog Sverige till igen när Simon Robertsson sköt en hård projektil upp i krysset till 4-0. Juniorkronorna tog verkligen greppet om matchen i andra perioden och visade stor klasskillnad i första halvan av perioden. Till och med i numerärt underläge gjorde mål. I boxplay-spel kom femman för Sverige när Oskar Pettersson utnyttjade ett slarv från Österrike i egen zon och serverade Milton Oscarson som med benet gav Blågult 5-0.

En viktig offensiv spelare för Sverige i turneringen kan bli Jonathan Lekkerimäki. Prickskytten visade upp sitt fina skott för JVM-publiken när han siktade in sig och sköt 6-0 för Sverige via stolpen. Detta med nio minuter kvar av perioden.

Den svenska islossningen såg nästan inte ut att nå något slut. Bara minuter senare kom nästa mål för Sverige när Djurgårdsduon Noah Östlund och Liam Öhgren klev fram. Östlund serverade Öhgren som i sin tur bombade dit 7-0 för Sverige och fick in den kedjan i poängprotokollet. Minuten senare kom 8-0 när backen Calle Odelius drev upp och la in pucken på mål från blålinjen, vilket gav resultat då Fabian Wagner täckte den österrikiska målvakten.

Sverige krossade Österrike i mittperioden och vann densamma med hela 6-0 och gick in till den avslutande perioden med 8-0 i hand.

Tredje perioden

I den sista perioden gav Fabian Wagner Sverige en smakstart. Nyköpingskillen stod för sin tredje poäng i matchen när han satte dit sitt första JVM-mål till 9-0 för Sverige efter drygt två minuter i perioden. Sverige utökade ledningen till tvåsiffrigt och 10-0 ett par minuter senare i powerplay när Filip Bystedt höll sig framme återigen på en retur och rakade in 10-0.

Med sex minuter kvar av ordinarie matchtid kom 11-0 från Juniorkronorna. Victor Sjöholm stod för en fin aktion och sköt i stolpen, på stolpreturen stod Oskar Pettersson som kunde göra sitt första JVM-mål. Tre mål i den tredje perioden fick bli slutfacit för Juniorkronorna i premiären. Första matchen i JVM 2023 slutade 11-0 till Sverige som stod för en total överkörning av Österrike. En skön seger för Sverige som fick en bra start på Grupp A. Noterbart är att Sverige fick med nio olika målskyttar i målprotokollet. Carl Lindbom höll dessutom nollan i det svenska målet.

Imorgon (tisdag) väntar Tyskland för Sverige, ett Tyskland som då spelar sin premiärmatch i turneringen. Matchen tekas igång cirka 19:30 svensk tid och sänds i Sveriges Television.

Sverige – Österrike, 11-0 (2-0, 6-0, 3-0)

1-0 Isak Rosén (utan assist)
2-0 Filip Bystedt (Isak Rosén)
3-0 Isak Rosén (Leo Carlsson, Filip Bystedt)
4-0 Simon Robertsson (Elias Pettersson, Ludvig Jansson)
5-0 Milton Oscarson (Oskar Pettersson)
6-0 Jonathan Lekkerimäki (Fabian Wagner, Adam Engström)
7-0 Liam Öhgren (Noah Östlund, Adam Engström)
8-0 Calle Odelius (Victor Stjernborg, Fabian Wagner)
9-0 Fabian Wagner (Jonathan Lekkerimäki, Carl Lindbom)