Expekt

Damkronorna stod under lördagen för en stark insats i Falun, där de vände ett tidigt underläge till en seger med 4-3 över Finland. 

Matchen började utmanande för Sverige. Finland tog en tidig ledning med två mål och dominerade i stort sett första perioden. Men Damkronorna kom ut på isen igen och visade upp en imponerande återhämtningsförmåga.

Sverige började vändningen i den andra perioden. Lina Ljungblom var den som tände hoppet genom att reducera Finlands ledning till 1-2, ett mål som visade sig vara avgörande för att tända kämparglöden hos laget. Kort därefter lyckades Sofie Lundin kvittera till 2-2 och Damkronorna började ta över matchen allt mer. När Emma Forsgren sedan sköt in 3-2, hade Sverige inte bara hämtat upp ett underläge, utan också tagit ledningen.

I den tredje och avgörande perioden utnyttjade Mira Jungåker ett svenskt powerplay och utökade ledningen till 4-2. Finland kämpade dock på och reducerade till 4-3, vilket ledde till spännande sista minuter. Men Damkronorna klarade stå emot Finlands försök att kvittera och säkrade därmed en viktig seger.

Till SVT uttryckte förbundskapten Ulf Lundberg sin stolthet över lagets prestation och deras förmåga att inte ge upp trots ett tidigt underläge. Segern var inte bara betydelsefull för matchen i sig, utan den bär även med sig en positiv känsla inför nästa års VM. Den sista matchen för Damkronorna i Women’s Euro Hockey Tour spelas imorgon 17/12 och det är Tjeckien som står för motståndet.

Sverige – Finland, 4-3 (0-1, 3-1, 1-1)

19:59’ 0-1 Eve Savander (Noora Tulus, Julia Schalin)
22:18’ 0-2 Nelli Laitinen (Sanni Rantala, Elisa Holopainen)
29:12’ 1-2 Lina Ljungblom (Anna Kjellbin)
32:09’ 2-2 Sofie Lundin (Josefin Bouveng, Thea Johansson)
37:36’ 3-2 Emma Forsgren (Sara Hjalmarsson)
47:05’ 4-2 Mira Jungåker (Maja Nylén-Persson, Sara Hjalmarsson)
51:25’ 4-3 Noora Tulus (Viivi Vainikka, Michelle Karvinen)

Uppdaterad 16 december, 2023