Expekt

Sverige har fått en smakstart på VM-förberedelserna. Tre Kronor vann mot Finland med 0-4 där Carl Lindbom höll nollan i bortasegern.

Under torsdagskvällen spelade Tre Kronor sin första av fyra matcher mot Finland i förberedelserna inför hockey-VM 2024 i Tjeckien. De finska lejonen och Tre Kronor möttes i finska Jyväskylä där den första perioden var något chansfattig. Men Sverige tog ledningen i den första periodens absoluta sluttamp när Linköping-backen Oscar Fantenberg hittade nätet med ett backskott till 0-1.

Finland började bäst i andra perioden även om man var utan mål, trots bland annat ett powerplay. Men trots två numerära överlägen och ett finsk spelövertag utökade Sverige sin ledning till 0-2 genom Lukas Vejdemo efter 13 spelminuter i mittenperioden. Sverige kontrollerade händelserna efter 0-2-målet och fick själva ett powerplay i slutet av mittperioden då Linus Johansson fick en ful tackling bakifrån och hamnade med huvudet i sargen, men utan några synliga bekymmer. Då utökade man sin ledning ytterligare till 0-3 genom Tim Heeds hårda backskott. Finland hade hunnit med en till utvisning och Sverige satte trean i spel fem mot tre.

En perfekt målmässig andraperiod gick till tredje med en svensk 0-3-ledning. Färjestad-målvakten Carl Lindbom var bra i två perioder och minst lika bra i tredje där han spelade stabilt. När Finland pressade på för en reducering stod Lindbom lugn i målet vilket också gav Sverige chansen att sätta 0-4 i öppen kasse genom Pontus Andreasson. Målet blev matchens sista och Sverige vann övertygande med 0-4 till slut mot Finland på bortaplan. Ett extra plus till Carl Lindbom, 20, som höll nollan för Tre Kronor.

Nästa match länderna emellan är redan imorgon med start 17:30, en match som sänds på Viaplay.

Finland – Sverige, 0-4 (0-1, 0-2, 0-1)

19:46 0-1 Oscar Fantenberg (Samuel Johannesson)
32:47 0-2 Lukas Vejdemo (Andreas Wingerli, Felix Unger Sörum)
39:46 0-3 Tim Heed (Jonathan Lekkerimäki, Felix Unger Sörum)
57:39 0-4 Pontus Andreasson (Oskar Lang)