Inatt lyckades Småkronorna verkligen visa vad de går för. Laget besegrade hemmanationen USA i nattens kvartsfinal med 5-2 och är nu klara för VM-semifinal.

Mattias Havelid inledde målskyttet efter bara ett par minuter på isen. I mitten av den andra perioden kunde USA kvittera, men det dröjde bara sekunder innan Fabian Lysell, kvällens stora stjärna, kunde återta ledningen för Sverige. Lysell nätade även 3-1 i början av den sista perioden, vilket följdes upp av en ytterligare fullträff från Oliver Moberg. Kort innan slutsignalen ljöd kunde Isak Rosén spika slutresultatet för matchen.

Segern är en stor revansch för det svenska laget, som föll hört i öppningsmatchen mot Kanada. USA missar i sin tur en pallplats för första gången på 18 år.

– Det var vår bästa match hittills. Sättet som vi höll ihop som lag och stödet vi gav varandra var fantastiskt. Nu gäller det att ha samma energi och lagkänsla inför semifinalen, säger kaptenen Liam Dower Nilsson till IIHF.com.

Övriga vinnare i kvartsfinaler

Ryssland besegrade Belarus med 5-2 efter att ha tagit en tidig ledning i mötet genom stjärnan Michkov Matvei. Belarus kunde dock få till två snabba mål under den andra perioden, vilket tog ställningen till 3-2. I den sista perioden kunde dock Ryssland gasa iväg ytterligare och spika matchens slutresultat.

Kanada var nattens mest framgångsrika lag, som lyckades få till ett tvåsiffrigt målantal i matchen mot Tjeckien. Bara i den första perioden lyckades laget näta vid fyra tillfällen, samtidigt som Tjeckien lyckades spräcka sin nolla. Den sista delen av matchen resulterade i lika många mål den och när slutsignalen ljöd var Kanada klara för semifinal med 10-3.

Även Finland lyckades knipa en semifinalplats efter sin kvartsfinal mot Schweiz. Matchen var länge mållös och först i slutet av den andra perioden kunde Samu Salminen sätta den första pucken. Aleksi Heimosalmi kunde sedan följa upp det hela i mitten av den tredje perioden och sätta slutresultatet 2-0.