Svenska Ishockeyförbundet har valt att satsa mer på flick- och damhockeyn. Nya siffror från förbundet visar att antalet tjejer inom svensk ishockey har ökat med 43 procent på tre år.
– Det är på många sätt en viktig milstolpe för svensk ishockey, säger verksamhetsutvecklare Sara Ridderlund till Svenska Ishockeyförbundet.

Under fredagen kom en härlig nyhet in till helgen. Svenska Ishockeyförbundet (SIF) skickade ut ett pressmeddelande där man i meddelandet offentliggjorde siffrorna för antalet utövare på flick- och damsidan. Den nya siffran tyder på en bra utveckling runt om i landet där totalt 10 074 stycken tjejer utövar ishockey inom SIF:s ramar. Detta ger en ökning på 3038 nya spelare inom damishockeyn sedan säsongen 2020/21.

– Det är på många sätt en viktig milstolpe för svensk ishockey. Det är resultatet av ett imponerande jobb ute i våra distrikt och bland våra föreningar, som i många fall har gjort förändringar i sin verksamhet för att få fler flickor att börja spela ishockey. Vårt strategiska arbete fortsätter med full fart framåt, för även om vi är väldigt stolta över den här milstolpen, så är vi inte nöjda än. Vi ska fortsätta växa, säger Sara Ridderlund, verksamhetsutvecklare inom flick- och damsatsningen på Svenska Ishockeyförbundet till SIF:s pressmeddelande.

För bara tio år sedan var den totala siffran 3549 registrerade spelare, vilket alltså ger en markant ökning. Något som är en frukt av Svenska Ishockeyförbundets satsning sedan 2021 framför allt, där man har stakat ut en riktning mot 2030. Det finns exempelvis nu 3724 ”knattar” mellan 0-9 år registrerade, vilket är fler än totalsiffran år 2013/14.

– Vi ser att det finns flera faktorer till den ökning som har skett de senaste åren. Den enskilt viktigaste är att det är fler och fler klubbar som erbjuder Tre Kronor Hockeyskola specifikt för tjejer. Det har lockat fler tjejer till sporten och ger även i längden att hela systemet kan utvecklas i takt med att fler flicklag kan bildas och därmed fler serier för tjejer att spela i. Sen finns det stor utvecklingspotential då många ännu inte har startat upp specifikt för tjejer, avslutar Sara Ridderlund i pressmeddelandet.

Uppdaterad 8 mars, 2024


St. Louis Blues - Carolina Hurricanes
Chicago Blackhawks - Nashville Predators