Foto: Bildbyrån

Den senaste veckans följetong angående Damkronornas bojkott och krav på bättre villkor verkar nu har kommit till en lösning. I alla fall delvis. Svenska Ishockeyförbundet skriver i ett pressmeddelande att SHL gått med på att hjälpa förbundet säkerställa en ekonomisk ersättning för förlorad arbetsförtjänst åt svenska damlandslagsspelare. Totalt rör det sig om 1,2 miljoner kronor. 

Kontraktet mellan SHL och Svenska Ishockeyförbundet är skrivet över tre år och säkerställer en ekonomisk ersättning för förlorad arbetsförtjänst för de damspelare som medverkar i landslagssammanhang. I avtalet står det att SHL ska bidra med 400 000 kronor per år till SDHL, samtidigt som Svenska Ishockeyförbundet ska skjuta in resterande 450 000 från tidigare avtal till vidare elitutvecklingen i svensk damishockey.

Enligt Anders Källström, styrelseordförande SHL, är bidraget tänkt som hjälp för att “trygga den ekonomiska ersättningen vad gäller förlorad arbetsförtjänst” medan SDHL, Svenska ishockeyförbundet och spelarfacket SICO hittar en mer långsiktig lösning.

Möjlighet för SDHL att öka kommersiella värdet
Agne Bengtsson, ordförande i SDHL, är även han nöjd med det nya avtalet och ser det som en möjlighet att öka kommersiella värdet och intäktsnivåerna för SDHL.

“Att SHL går in och skapar förutsättningarna för SDHL att kunna ersätta spelare för förlorad arbetsförtjänst när de deltar i landslagsverksamheten är positivt för svensk damhockey”, säger Bengtsson. “Vårt avtal med SIF säkrar att vi, precis som på herrsidan, får möjligheter att själva öka det kommersiella värdet och bygga ett ökat intresse för vår egen liga är ett långsiktigt arbete.”

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här