Expekt

Sverige inkasserade en seger med 4-3 mot Finland i den sista matchen inför VM. I avslutningen av Euro Hockey Tour och Czech Hockey Games blev Pär Lindholm matchhjälte i förlängningen.

Under söndagsförmiddagen tekade Tre Kronor och Finland igång ländernas sista match i Euro Hockey Tour för den här säsongen när Czech Hockey Games avslutades i Brno. Länderna ställdes inför ett genrep inför VM-premiären på fredag i Tammerfors för de båda lagen.

Sverige tog ledningen i första perioden när André Peterson var sist på pucken efter en fin aktion till 1-0. Finland kvitterade till 1-1 i fem mot tre-spel i mittenperioden när Jesper Wallstedt fick ge vika och släppa sin målnolla. Andraperioden skulle få se ytterligare två mål. Först var det Lucas Raymond som stod för en klassaktion och serverade Henrik Tömmernes till öppet mål och 2-1 för Sverige. Precis innan periodpausen kom dock en kalldusch för Tre Kronor när Oskarshamn-stjärnan Antti Suomela kvitterade till 2-2 med 20 sekunder kvar av perioden.

I den tredje perioden fick Sverige en chans i powerplay för ett ledningsmål. Men efter ett slarv i uppspelsfasen kunde istället Finland ta ledningen för första gången i matchen till 2-3 genom Ahti Oksanen, detta alltså i boxplay. Tre Kronor var annars det spelförande laget i tredje perioden och ägde mycket puck men trots detta var det Finland som ofta utnyttjade slarv till de hetaste målchanserna. Sverige hade ett vasst powerplay och skapade en del chanser i detta med drygt sju minuter kvar av matchen. Något svenskt mål blev det dock inte den gången.

Den storspelande finska målvakten Christian Heljanko fick slutligen kapitulera. I ett nytt svenskt powerplay kom kvitteringen till 3-3 när det välfungerande spelet resulterade i ett mål från Fabian Zetterlund i ”slottet”. Den svenska kvitteringen blev matchens sista under ordinarie matchtid och tog det nordiska rivalmötet till förlängning.

I förlängningen så avgjorde Sverige matchen i tre mot tre när Pär Lindholm pricksköt in 4-3 till Sverige. Tre Kronor står därmed på fem poäng i Czech Hockey Games och är i skrivande stund tabelletta i turneringen. Tjeckien har i eftermiddag chansen att bärga turneringssegern om man besegrar Schweiz.

Sverige – Finland, 4-3 e.förl (1-0, 1-2, 1-1, 1-0)

12:13 1-0 André Petersson (Pär Lindholm)
26:25 1-1 Teemu Hartikainen (Sakari Manninen, Mikko Lehtonen)
36:19 2-1 Henrik Tömmernes (Lucas Raymond, Oscar Lindberg)
39:35 2-2 Antti Suomela (Waltteri Merelä)
42:35 2-3 Ahti Oksanen (Markko Anttila)
56:08 3-3 Fabian Zetterlund (Oscar Lindberg, Lucas Raymond)
61:28 4-3 Pär Lindholm

Uppdaterad 7 maj, 2023