Expekt

Sverige är mästare i Euro Hockey Tour för andra året i rad. Detta efter seger med 3-0 mot Schweiz i Scandinavium efter dubbla mål från Lucas Raymonds klubba. 

Under torsdagskvällen spelade Tre Kronor mot Schweiz i Scandinavium (Göteborg) för att teka igång Czech Hockey Games för svensk del. Turneringen fortsätter på tjeckisk mark i helgen där Euro Hockey Tour-säsongen ska avslutas, med bara en vecka kvar till VM i Tammerfors och Riga.

Sam Hallam har som bekant fått NHL-förstärkningar till VM. En av dessa är Detroit Red Wings 21-årige Lucas Raymond som gav Sverige ledningen med 1-0 i powerplay med ett fint skott. Raymonds mål kom inför hans tidigare hemmapublik, som fostrad i Frölunda.

En förstaperiod med mycket struktur och två taktiskt skickliga lag resulterade inte i allt för många målchanser. Lucas Raymonds 1-0 efter fem minuter blev periodens enda mål, i en period där annars Rasmus Sandin och Leo Carlsson visade framfötterna.

Sverige var bra i andra perioden och visade styrka mot Schweiz. Tre Kronor drev upp tempot och fick flera långa anfall, inte minst där supertalangen Leo Carlsson var inblandad. Tre Kronors andraperiod var som sagt ett fall framåt rent spelmässigt men målmässigt blev perioden mållös.

I den tredje perioden så fortsatte Sverige med några långa anfall även om Schweiz i ärlighetens namn tuffade till sig. Men i ett svenskt powerplay skulle 2-0 komma, och detta återigen genom Göteborgskillen Lucas Raymond. På pass från 19-årige Leo Carlsson så satte Raymond sitt andra för dagen. Duon spelade tillsammans med Fabian Zetterlund i sin kedja och var loket rent offensivt för svensk del matchen igenom, även om just målen kom i powerplay.

Lasse Johansson hade en fin kväll i målet och motade drygt 20 skott, där han framför allt stod för drygt en handfull väldigt fina räddningar. När Schweiz tog ut målvakten i slutminuterna så var det Johansson som stod pall för att hålla sin nolla. Det gav även Alexander Nylander chansen till att sätta pucken till 3-0 i öppen kasse.

Segern innebär att Sverige tar sin åttonde seger i Euro Hockey Tour, vilket innebär att man vinner hela turneringen som sträckt sig över landslagssäsongen. Matchen mot Schweiz i Göteborg slutade 3-0 till svenskt favör. Beröm till Lasse Johansson i målet, som alltså fick hålla nollan.

I och med att Finland vann mot Tjeckien efter förlängning så fick finländarna två poäng tillagda till sina 13 inspelade poäng inför matchen. Tjeckiens kryss vid fulltid innebar en poäng och ger tjeckerna också totalt 15 poäng i totaltabellen. Tre Kronor hade 19 poäng inför matchen och i och med segern mot Schweiz har man därmed 22 poäng. Med två matcher kvar att spela kan inte Finland eller Tjeckien komma ikapp då det endast finns sex poäng att spela för.

I helgen ska dock Czech Hockey Games avgöras där Tre Kronor möter Tjeckien på lördag (start 16:00) och sedermera Finland på söndag (12:00).

Nuvarande tabell i Euro Hockey Tour

Två matcher återstår för varje lag och totalt sex poäng på spel.

  1. Sverige, 22p
  2. Tjeckien, 15p
  3. Finland, 15p
  4. Schweiz, 8p

Sverige – Schweiz, 3-0 (1-0, 0-0, 2-0)

05:23 1-0 Lucas Raymond (Rasmus Sandin, Leo Carlsson)
52:56 2-0 Lucas Raymond (Leo Carlsson, Jonatan Berggren)
58:00 3-0 Alexander Nylander (Jonatan Berggren)

Så startade Sverige

Lars Johansson
(Marcus Högberg)

Anton Lindholm, Jonathan Pudas
Jonatan Berggren, Oscar Lindberg, Jakob Silfverberg

Christian Folin, Henrik Tömmernes
André Petersson, Pär Lindholm, Alexander Nylander

Rasmus Sandin, Lukas Bengtsson
Lucas Raymond, Leo Carlsson, Fabian Zetterlund

Hardy Häman Aktell
Dennis Rasmussen, Linus Johansson, Isac Brännström

Uppdaterad 4 maj, 2023