Foto: Henric Wauge

Under helgen spelade såväl herrlandslaget som damlandslaget varsin turnering utomlands, där lagen får möjligheten att på nytt spela ihop sig inför säsongens stora huvudturneringar i vår. Herrarna höll till i ryska staden Moskva, där man mötte stornationerna Ryssland, Finland och Tjeckien.

Den första matchen skedde mot Ryssland, som slutligen fick avgöras via en straffläggning. Sverige inledde matchen starkt och kunde via Philip Holm och Klas Dahlbeck få till ett mål i vardera av de två första perioderna. I den sista kom Ryssland igen och kunde på en minut förändra ställningen till 2-2 lika. Vid straffläggningen var ryska Mikhail Grigorenko den enda spelaren som lyckades sätta ett mål och därmed kunde han avgöra matchen.

Under lördagen åkte Sverige på en ytterligare förlust, men denna på full tid mot det finska landslaget. Även här hade Sverige en 2-0 ledning i matchen, men efter lite mer än halva matchen kunde Finland göra 2-1. I den sista perioden kunde laget sedan kvittera och gå om för att slutligen vinna mötet med 3-2. Söndagens avslutande match gav däremot Sverige en fullpoängare, då man besegrade Tjeckien med 3-2. Det här mötet började jämfört med de tidigare matcherna med ett 0-2 underläge, som Sverige lyckades ta igen i den andra perioden. Med bara minuter kvar att spela kunde Michael Lindqvist sätta det sista och avgörande målet.

Tre Kronor placerade sig till slut som tredje lag i turneringen och får därmed med sig fyra poäng till den totala tabellen i Euro Hockey Tour. Efter två spelade turneringar är det Ryssland som leder ligan med 14 poäng, samtidigt som Sverige med 7 poäng ligger trea. Herrarnas nästa samling sker i februari, när Beijer Hockey Games avgörs.

Mixade resultat även för damkronorna

Damerna befann sig i sin tur i Finland, där man spelade matcher mot såväl Tyskland och Schweiz som Finland och Japan. Man inledde turneringen mot det tyska landslaget, som besegrade damkronorna med 4-2. Dagen därpå blev det ett nytt helt annat resultat när Sverige vann över Schweiz med hela 7-0. Mot Finland fick man dock åter igen se sig besegrade i och med att man inte fick in ett enda mål, samtidigt som det finska laget kunde sätta två puckar.

Under lördagen spelades den sista matchen som då blev mot det japanska landslaget. Hanna Olsson klev här fram och kunde under de 60 minuterna på isen göra två mål för laget, vilket räckte till en seger. Det japanska laget fick endast in en puck i nätet, vilket skedde i mitten av matchen genom Akane Hosoyamada.

Efter att alla matcher var spelade i turneringen placerade sig Sverige på en andraplats med sammanlagt sex poäng. Segrare blev Finland som samlade ihop hela 10 poäng. Dock får damkronorna endast med sig tre av sina poäng till Euro Hockey Tours totala tabell, då matchen mot Japan inte räkna sin här. Damernas nästa samling sker i februari.

Sofie Hansson