Betsson

Foto: Bildbyrån

VM 2020 är inställt och Johan Garpenlöv och hans Tre Kronor får vänta till nästa år för att spela ett världsmästerskap. Vi har, trots det, tagit ut en trupp som Garpenlöv möjligen hade kunnat få med sig till VM i Schweiz.

Truppen är uttagen efter tre förutsättningar: Att NHL-slutspelet skulle börja med de 16 lag som är vidare just nu. De som har utgående kontrakt i NHL är inte med, på grund av spelarförsäkringar. Vissa spelare avslutade säsongen skadade men ska i teorin kunnat spela VM.

Målvakter:
Anders Nilsson, Ottawa Senators
Lars Johansson, CSKA Moskva
Magnus Hellberg, SKA St. Petersburg

Kommentar: Sverige hade ej haft en optimal målvaktssituation om VM spelats. Trots ett bra år för svenskarna i NHL med Jacob Markström i spetsen handlade merparten av våren om skador för de svenska förstemålvakterna. Just nämnda Markström opererade sig i februari och skulle vara borta i tre-fyra veckor därtill. Därmed skulle Vancouver-målvakten vara ett osäkert kort inför mästerskapet oavsett, han sitter även på ett utgående kontrakt.
Även Linus Ullmark och Anders Nilsson har varit drabbade av skador. Nilsson har inte spelat hockey sedan december med anledning av en hjärnskakning och hade varit i ett svårt läge inför VM. Han var med som förstemålvakt när Sverige tog guld 2018 och hade varit given i truppen när han frisknat till. Ullmark har utgående kontrakt och hade med all sannolikhet tackat nej till VM med hänvisning till spelarförsäkringen.
Lars Johansson hade bäst snitt av alla som stod i mål mer än 20 matcher i KHL denna säsong. Med 1,40 insläppta mål per match har Johansson haft en fin säsong i CSKA Moskva bakom förstemålvakten Ilya Sorokin. Johansson har imponerat under Euro Hockey Tour och hade helt klart varit värd en andra- eller tredjespade i Garpenlövs trupp.
Henrik Lundqvist är såklart en bubblare. Varför skulle inte “Henke” vilja ta revansch från den udda säsong han haft? Högst oklart om han hade tackat ja till förbundskapten Garpenlöv. Här hade även Hugo Alnefelt kunnat få komma och se- och lära som tredjeval. Det hade nog varit ett bättre alternativ med en given förstemålvakt än i detta skede. Därför går Magnus Hellberg före.

Backar:
Erik Karlsson, San Jose Sharks
Patrik Nemeth, Detroit Red Wings
Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres
Oliver Ekman-Larsson, Arizona Coyotes
Jonas Brodin, Minnesota Wild
Adam Boqvist, Chicago Blackhawks
Alexander Edler, Vancouver Canucks
Mikael Wikstrand, Ak Bars Kazan

Kommentar: Stark försvarssida som alltid. Det är inte säkert att Garpenlöv hade fått med sig denna backsida men det är den potentiellt starkaste backsidan som han hade kunnat få ut av hur säsongen kunnat sluta. Erik Karlsson avslutade säsongen tidigt på grund av bruten tumme men angav till Sportbladet i februari att han inte hade gett upp hoppet på VM.
De två skrällarna är möjligtvis
Adam Boqvist och Mikael Wikstrand.
Boqvist kom in relativt sent in i Blackhawks under höstterminen men imponerade stort när han väl fick chansen. Hade möjligtvis varit en liten joker i Garpenlövs trupp. Även Mikael Wikstrand hade haft stora möjligheter att slå sig in i VM-truppen. Med som 8:e back i denna trupp. Hampus Lindholm hade varit given i truppen men avslutade den korta säsongen med en skada och förväntades missa resten av säsongen.

Forwards:
Elias Pettersson, Vancouver Canucks
Rickard Rakell, Anaheim Ducks
Jakob Silfverberg, Anaheim Ducks
Mika Zibanejad, New York Rangers
Anton Lander, Lokomotiv Yaroslavl
Joel Eriksson Ek, Minnesota Wild
Adrian Kempe, Los Angeles Kings
Marcus Johansson, Buffalo Sabres
Dennis Everberg, Rögle BK
Carl Klingberg, EV Zug
Oscar Lindberg, EV Zug
Marcus Krüger, ZSC Lions
Dennis Rasmussen, Metallurg Magnitogorsk
Marcus Nilsson, Färjestad

Kommentar: En klassisk svensk forwardssida med ett gäng tredje- och fjärdelina spelare i truppen tillsammans med stjärnorna längst fram. Hade Garpenlöv fått loss både Elias Pettersson och Mika Zibanejad så hade laget kunnat gå långt i VM. I truppen hittar vi flertalet spelare från Europa. Ett gäng pålitliga spelare som möjligtvis bidrar med samma typ av spel till Tre Kronor men som är väl insmorda i systemet som Tre Kronor spelar.
Oscar Lindberg fick vi se prov på som tredjelänk i “Bäckis” och Nylanders lina 2017 och hade garanterat kunna verka i en liknande kedja i år.
SHL:s poängvinnare Marcus “Lilliz” Nilsson hade det tufft att ta sig in i Johan Garpenlövs trupper till Euro Hockey Tour trots ledning i poängligan från början till slut. Men när han väl fick chansen tog han den med bravur. Om “Lilliz” hade fått en chans i truppen och fått spela i VM så hade det handlat om topp-två kedjorna eller ingenting. Spelare till tredje- och fjärdekedjorna finns det gott om, inte minst i SHL.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här