Expekt

Sveriges herrlandslag tog en imponerande seger i Umeå där man revanscherade sig mot Finland och vann med 6-2. Patrik Karlkvist blev tvåmålsskytt i segern bland annat.

Under lördagseftermiddagen spelade Sverige och Finland sin andra av två träningslandskamper i Umeå. För båda lagens del var det sista landskampen innan Czech Hockey Games nästa vecka vilket innebar att alla spelare spelade för att behålla sin plats i landslagstruppen och hålla sin VM-dröm vid liv.

Även om Finland började lördagsmatchen bäst så var det Tre Kronor som tog ledningen genom lagkaptenen Linus Johansson. Centern avslutade ett fint svenskt anfall genom att styra in 1-0 i första perioden. Den svenska lagkaptenens mål blev den första periodens enda.

Tidigt i den andra perioden kvitterade Finland till 1-1. Precis som i torsdagens match så var Finland effektiva när Sverige slarvade i egen zon och Kasperi Kapanen kunde sätta kvitteringen. Sverige återtog sedan ledningen tätt inpå den finska kvitteringen. I powerplay behövde Tre Kronor bara halvminuten innan Isac Brännström rakade in en retur efter Andreas Borgmans skott från blålinjen. Finlands första powerplay i matchen skulle innebära en ny kvittering efter halva andra perioden spelad när veteranen Harri Pesonen satte 2-2.

Med minuten kvar av mittenperioden så kom 3-2 för svensk del. Den så företagsamme backen Joel Nyström lade en ”isare” på mål där Dennis Rasmussen högg på returen till 3-2 precis innan andra periodens slut. Men Tre Kronor var inte nöjda där. I ett powerplay så fick Sverige in en puck i matchens absolut sista sekund. Domarparet fick ringa på målet och godkände målet med 0,1 sekunder (!) kvar. Svensk ledning med 4-2 inför tredje perioden.

Finlands evige ledare och bjässe Markko Anttila hade ett tidigt drömläge i tredje perioden. Anttila använde sin räckvidd och fintade Lasse Johansson i det svenska målet men lade pucken i stolpen. Istället kom ett nytt svenskt mål med sju minuter kvar. I ett nytt powerplay så var det Patrik Karlkvist som satte 5-2 för sitt andra mål i matchen. Bara minuten senare kom 6-2 för Sverige när André Petersson sköt upp ett fint backhandskott i nättaket med en fin assist från Leo Carlsson och den svenska segern kändes säkrad.

Finland försökte få hål på Lasse Johansson i slutminuterna men Frölundamålvakten imponerade matchen igenom och var en bidragande faktor till att Tre Kronor kunde ta revansch på Finland från 1-2-förlusten senast. Sverige vann med 6-2 och fick en bra avslutning på landskampshelgen i Umeå.

Sverige – Finland, 6-2 (1-0, 3-2, 2-0)

06:57 1-0 Linus Johansson (Christian Folin, Olle Alsing)
23:41 1-1 Kasperi Kapanen (Markus Granlund)
26:49 2-1 Isac Brännström (Andreas Borgman, Leo Carlsson)
29:13 2-2 Harri Pesonen (Antti Suomela, Mikko Lehtonen)
38:58 3-2 Dennis Rasmussen (Joel Nyström, Marcus Sylvegård)
39:59 4-2 Patrik Karlkvist
52:05 5-2 Patrik Karlkvist (Samuel Johannesson, Oscar Lindberg)
52:56 6-2 André Petersson (Leo Carlsson)

Uppdaterad 29 april, 2023