Expekt

Tre Kronor vann mot Tjeckien i premiären av Beijer Hockey Games i Karlstad. Sverige vann med 4-1 där tre av målen kom från spelare med Färjestad-koppling inför publiken i Löfbergs Arena.

Under torsdagskvällen inleddes Beijer Hockey Games i Karlstad och Löfbergs Arena när Tre Kronor ställdes mot Tjeckien. Båda lagen var inför mötet de två topplagen i Euro Hockey Tour efter två turneringar, vilket bäddade för en häftig drabbning på förhand.

Det var också en tempofylld start på matchen där de första tio minuterna innehöll ett väldigt högt tempo framför allt, där Tjeckien var bäst och utnyttjade detta med ett tidigt 0-1-mål efter en vacker styrning. Men när perioden såg ut att gå mot sitt slut med en tjeckisk ledning så dök Färjestad-kaptenen Linus Johansson upp genom att knycka pucken i mittzonen innan han kontrade in 1-1 för Tre Kronor inför sina hemmafans i Löfbergs Arena. Med en minut kvar av perioden, bara en minut efter Johanssons kvittering, tog Sverige ledningen i matchen när Lucas Wallmark stod för en fin dragning i anfallszon innan hans låga skott hamnade som en retur till Marcus Sylvegård som kunde peta in 2-1 för Sverige innan periodpaus.

Efter en jämn förstaperiod så var Sverige dominanta i andra perioden med många långa anfall under mittenperioden där man tvingade Jakub Malek i det tjeckiska målet till ett storspel för att hålla Tjeckien kvar i matchen. Tjeckerna fick sedan två numerära överlägen i slutet av perioden men Sverige spelade en solid hockey i numerärt överläge för att slutföra en väl genomförd mittperiod som slutade mållös.

Efter fem minuter i tredje perioden utökade Sverige sin ledning genom den tidigare Färjestad-centern tillika Arvika-killen Jacob de la Rose. Centern pricksköt in 3-1 när Tre Kronor täckte nyss nämnda Malek på ett bra sätt. Tre Kronor fortsatte imponera och likaså spelare med Färjestad-koppling. Den storväxte Färjestad-forwarden Victor Ejdsell pangade upp 4-1 i nättaket med åtta minuter kvar och det såg i det läget mycket bra ut för svensk del.

Det var sedan en behaglig avslutning för Tre Kronor där Tjeckien inte hade någon anstormning på slutet för någon reducering utan Sverige spelade av matchen framgångsrikt för att spika slutsiffrorna till seger med 4-1. Sverige har därmed tagit en fin premiärseger och utökar sin ledning i tabelltoppen av Euro Hockey Tour där man i skrivande stund har 18 poäng före Tjeckien på 14 samt Finland på åtta och Schweiz på två.

Nästa match för Sverige är på lördag mot Schweiz (16:00) och sedan avslutar man turneringen mot Finland på söndag (16:00). Matcherna sänds av Sveriges Television. Under torsdagen besegrade Finland ett hårt jobbande Schweiz med 4-2.

Sverige – Tjeckien, 4-1 (2-1, 0-0, 2-0)

07:22 0-1 Martin Ruzicka (Jakub Rychlovsky)
17:46 1-1 Linus Johansson (utan assist)
18:56 2-1 Marcus Sylvegård (Lucas Wallmark, Marcus Sörensen)
45:27 3-1 Jacob de la Rose (Jesper Frödén, Patrik Nemeth)
52:22 4-1 Victor Ejdsell (Malte Strömwall)

Så startade Sverige

Målvakter:
Marcus Högberg
(Filip Larsson)

Förstafemman:
Patrik Nemeth, Lukas Bengtsson
Victor Ejdsell, Oscar Lindberg, Malte Strömwall

Andrafemman:
Henrik Tömmernes, Tim Heed
Marcus Sörensen, Lucas Wallmark, Marcus Sylvegård

Tredjefemman:
Gabriel Carlsson, Joel Persson
Dennis Rasmussen, Jacob de la Rose, Jesper Frödén

Fjärdekedjan:
Joakim Nygård, Linus Johansson, Max Friberg

Sjundeback:
Christian Folin

Extra forward:
Filip Hållander

Uppdaterad 8 februari, 2024