Foto: Bilbyrån

Tre Kronor, som var inledningsvis skakiga i onsdagens möte med Tjeckien, kom ut betydligt hungrigare i matchen mot Ryssland. ”Vi kommer ut piggare idag, och har revansch att kräva från förra matchen”, konstaterade Luleå-spelaren Emil Larsson i första periodpausen.

Även om det var Ryssland som vann skotten var det Tre Kronor som hade bästa lägena i första perioden – det ena genom just nämnda Larsson. Trots gott om tid och en finurlig dragning kunde han dock inte överlista den ryska målvakten Igor Bobkov. Jonathan Davidsson visade senare fin initiativförmåga när han trampade ifrån den ryska backen och fick iväg ett vasst skott. Men även det motades av Bobkov.

Ryssland hade även dom en del chanser, som ofta berodde på slarv i det svenska försvaret. Kedjan med Kostantin Okulov – Andrej Svetlakov – Andrei Kuzmenko var den som skapade störst oreda i svenskarnas zon under första perioden.

Trots bra chanser åt båda håll och en 2+2 utvisning för Tre Kronor höll sig 0-0 efter första 20 minuterna.

Stormatch av Reideborn

Andra perioden började bra för svensk del. Efter två och en halv minut lossade Tom Nilsson bössan från blå, och framför mål fanns Mikael Lindqvist. Pucken i mål. 1-0 Tre Kronor.

Efter målet var det Ryssland som satte press på svenskarna, men Adam Reideborn var tät i mål. Trots hård press från Ryssland red den svenska målvakten ut stormen när slagskotten lastades in från backplats.

Periodens höjdpunkt, från svenskt perspektiv, var Fredrik Händemarks stenhårda open-ice tackling som skiftade momentumet över till Tre Kronor. Den fysiske Malmö-forwarden följde idag upp sin stabila insats mot Tjeckien och kan mycket väl vara den defensiva general Tre Kronor behöver i VM.

Men det var inte bara i defensiven som Händemark utmärkte sig. Halvvägs in i andra perioden bar det hårda jobbet frukt när han belönades med en assist på Tre Kronors snygga 2-0 mål. Puckvinst och snabb spelvänding. Händemark ut till Sylvegård. Sylvegård in till Larsson och ett snabbt skott som hittade in mellan benen på ryska målvakten.

Efter målet var det återigen Ryssland som tryckte på. Välriktade backskott och fina passningskombinationer. Men trots att skottstatistiken visade 22 – 14  till Ryssland höll sig Reideborns nolla intakt perioden ut.

Spännande avslutning med en värdig matchhjälte

Ryssland rivstartade tredje perioden med mål i fem mot fyra efter 24 sekunder. En styrning från Anatoly Nikontsev på en isare som ändrade riktning precis framför Reideborn.

Perioden symboliserades annars av ett böljande spel, där lagen turades om att rada upp målchanser.

Tills slut var det Ilya Mikheyev som revs ner och precis som mot Tjeckien fick Tre Kronor straff emot sig. Den här gången var den välförtjänt, och Mikheyev såg själv till att den togs till vara på bästa sätt. En isare mellan benen på Reideborn och kvitterat med 10 minuter kvar.

3-2 Tre Kronor kom efter en fin aktion av Jakob Lilja. Pucken studsade till slut ut till Isac Lundeström som tog fasta på klyschan ”det är alltid ledigt i krysset”. Pang! Okulov chanslös och ledning Tre Kronor.

Trots en rysk slutforcering var det dagens bästa spelare, Fredrik Händemark, som blev matchhjälte när han satte spiken i kistan med sitt 4-2 i öppet mål.

Tre Kronor ligger nu tvåa med tre poäng, och avslutar Beijer Hockey Games på söndag mot Finland. Matchen spelas 15.30 på Hovet i Stockholm.

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här