En av NHL:s absolut bästa målvakter under 2010-talet, Pekka Rinne, avslutar sin karriär. Efter 15 år på den absoluta toppen lägger nu finländaren plockhandsken på hyllan.

Finland har under ett decennium haft en väldigt stark målvaktsbesättning, både i landslag och runt om i stora klubbar i Europa. En av de målvakter som stuckit ut mest är Nashville-legendaren Pekka Rinne.

Målvakten fyller 39 år i höst och har varit burväktare i Nashville Predators sedan 2008, som ohotad etta. Till denna säsongen tog dock hans landsman Juuse Saros över förstaspaden på ett imponerande sätt. Nu väljer en av NHL:s bästa målvakter de senaste tio åren att lägga skridskorna på hyllan. Det meddelar Pekka Rinne till Nashville Predators hemsida.

Finländarens kontrakt gick ut efter säsongen och han väljer alltså att inte förlänga, varken kontraktet eller karriären. Rinne fick avsluta karriären med att ta emot ett pris på NHL Awards. Finländaren tilldelades King Clancy Trophy, till den spelare i NHL som har stått för bäst humanitära insatser utanför isen. Pekka Rinne har varit engagerad i “Hockey fights cancer”, vilket gav honom en hedersvärd trofé.

Pekka Rinne kommer att gå till historien som en målvakt som vann Vezina Trophy, pris för ligans bästa målvakt under säsongen 2017/18, samma år vann han pris som Finlands bästa hockeyspelare.

Säsongen 2013/14 var Rinne med och tog VM-silver med Finland och blev utsedd till turneringens mest värdefulla spelare. Det är Rinnes enda mästerskapsmedalj med Finland, men han har också två finska ligaguld i bagaget.