Sveriges U18-landslag inledde under kvällen VM med att möta hemmanationen i Schweiziska Bossard Arena. Premiären bjöd på Sveriges första vinst i turneringen, efter en ordentlig målfest.

I den inledande perioden av matchen mellan Sveriges U18-damer och Schweiz i VM var det en tuff och fysisk start. Sverige gick in med hög press och visade tydligt att de hade mycket att bevisa på isen. Redan efter tre minuter hade Mira Hallin en chans att öppna målskyttet, men hennes skott gick över målet. Trots detta fortsatte Sverige att dominera spelet med långa anfall och flera lägen.

Med knappa 5 minuter kvar får Sverige sitt andra powerplay efter för många schweiziska spelare på isen. Tjejerna utnyttjade läget och satte 1-0 genom Isabelle Leijonhielm. Sverige fortsätter offensivt och kort därefter sätter Mira Hallin 2-0. Sverige är mer överlägsna än innan och utdelningen fortsätter när Leijonhielm skjuter in sitt andra mål för matchen.

Andra perioden

Andra perioden börjar med att svenska Hellman blir utvisad och sätter Sverige i numerärt underläge. Därmed har Schweiz sin chans att komma in i matchen, men trots öppet läge lyckas de inte sätta pucken. Däremot leder den hetsiga situationen framför mål till schweizisk straff, som Maja Helge kyligt räddar.

Sverige lyckas inte riktigt återskapa den dominerande anda de visade i slutet av den första perioden. Trots en ledning på 3-0, märktes en minskad intensitet från det svenska laget, vilket gav Schweiz mer spelutrymme. Situationen förändrades dock efter en mycket bra individuell prestation från Mira Hallin. Med ett imponerande backhandavslut lyckades hon utöka Sveriges ledning till 4-0. Målet gav ny energi inom det svenska laget och Sverige började åter dominera matchen.

Tredje perioden

Sverige startar starkt i numerärt överläge när tredje perioden blåses igång. Trots powerplay har Schweiz tidigt flera bra lägen där Helge får visa upp sin skicklighet. Fokuset från svenskarna är bristfälligt när de återigen går in i powerplay. Men denna gång tar de tillvara på situationen och sätter 5-0 genom Hilda Svensson.

Under den sista perioden av matchen var spelet något blekare jämfört med de tidigare. Med endast tre minuter kvar av matchen lyckades Schweiz slutligen reducera till 5-1 efter en serie välförtjänta ansträngningar. Dock svarade Sverige snabbt med ett ytterligare mål från Hilda Svensson.

Trots en övertygande 6-1 vinst för Sverige, återspeglade inte resultatet helt den faktiska matchbilden. Schweiz skapade flera farliga lägen genom matchen, vilket visar att det svenska laget behöver förbättra sitt defensiva spel inför kommande matcher i turneringen.

Klockan 20 ikväll spelar Kanada mot Tyskland i Grupp A, en spännande match mellan två toppnationer. Sveriges nästa match spelas mot Slovakien på måndag.

Sverige – Schweiz, 0-0 (3-0, 1-0, 2-1)

15:34 1-0 Isabelle Leijonhielm (Mira Hallin, Ebba Hedqvist)
17:01 2-0  Mira Hallin (Ebba Hedqvist, Edit Danielsson)
17:59 3-0 Isabelle Leijonhielm (Hilda Svensson, Jenna Raunio)
27:45 4-0 Mira Hallin
44:58 5-0 Hilda Svensson (Jenna Raunio, Ebba Hedqvist)
56:22 5-1 Ivana Wey
58:52 6-1 Hilda Svensson (Ebba Hedqvist, Isabelle Leijonhielm)