Expekt

Finland är olympiska mästare 2022 efter finalseger mot ROK med 2-1. Guldet är Finlands första någonsin i de Olympiska Spelen. Hannes Björninen och Ville Pokka gjorde Finlands mål i OS-finalen, för att bärga guldet.

Under den tidiga söndagsmorgonen spelade Finland och ROK (Ryssland) OS-final. Länderna var i två olika lägen rent historiskt inför finalmötet där ryssarna gick in som regerande olympiska mästare medan Finland suktade efter sitt första OS-guld.

Ryssarna började allra bäst och tog ledningen i matchen. Efter att Hannes Björninen dragit på sig en finsk utvisning så kunde Mikhail Grigorenko sätta dit 1-0 för det ryska laget i den första perioden.

Men det ryska målet skakade inte Finland. I början av den andra perioden så kvitterade de finska lejonen till 1-1 genom Ville Pokka, som bara la en puck på mål, och fick en drömstart på period två.

Om Finland fick en drömstart i den andra perioden så var det en ännu bättre start i den tredje. Efter bara 30 sekunder i den tredje och sista perioden så åkte den gamla guldhjälten från VM 2019, Marko Anttila, upp mot blålinjen och sköt ett skott mot det ryska målet, pucken styrdes sedan av Hannes Björninen in bakom Ivan Fedotov i Rysslands mål. En fantastisk start för Finland som tog ledningen för första gången i matchen med en period kvar att spela.

I den tredje perioden så jagade ryssarna en kvittering hela tiden medan Finland på sitt genialiska sätt kunde spela av hela perioden. Ryssarna kom aldrig åt Finland som efter 60 minuters OS-final vann med 2-1.

Till sina OS-meriter så kan nu Finlands herrlandslag alltså lägga till ett guld. Sedan tidigare så har Finland tagit två OS-silver och fyra bronsmedaljer.

Uppdaterad 20 februari, 2022