LeoVegas

Foto: Bildbyrån

Vi har tidigare skrivit om Sveriges ansökan om att få hålla i hockey-VM 2025, någonting som det väntas ta beslut kring i samband med turneringen i Slovakien. Nu växer dessutom möjligheterna för ytterligare stora matcher inom sporten på svensk mark.

Sveriges ansökan för att få arrangera vinter-OS 2026 har nämligen gått vidare till att bli en av IOK:s tre slutliga alternativ för mästerskapet. Staden som skulle stå som huvudarrangör för evenemanget är då Stockholm, där ishockeyns alla matcher är tänkta att spelas i Globen samt Scaniarinken i Södertälje. Vilken stad som skulle stå som värd för ett eventuellt VM året innan är ännu inte bestämt, men möjligheten finns alltså för två efterföljande hockeymästerskap i Stockholm.

Andra städer som finns med i det olympiska förslaget är bland annat Åre och Falun, som skulle få hålla i alla skidgrenar, samtidigt som man tittar efter en utländsk stad som kan erbjuda arenor för bob, rodel och skeleton. En stor del i valet av en olympisk arrangör är att förslaget inte skall kosta för mycket eller innehålla byggnationer av arenor som endast kommer att stå tomma i framtiden, vilket Sverige kan undvika med detta upplägg. Förutom Stockholm är även italienska Milano och kanadensiska Calgary med och gör upp om äran att få hålla i mästerskapet.

Först under nästa sommar kommer den slutliga OS-värden att presenteras.

Sofie Hansson


Klagenfurt - Donbass