Expekt

Tre Kronor avslutar Finnkampen med två förluster i Linköping. Efter gårdagens förlust förlorade Sverige ännu en gång mot rivalen på svensk mark. Efter en ny mållös kamp för svensk del vann Finland med 0-3.

Under onsdagen spelade Tre Kronor sin allra sista landskamp mot Finland innan Czech Hockey Games och VM. Efter gårdagens 0-2-förlust mot Finland i Linköping kom Tre Kronor ut revanschsuget till Saab Arena i april månads sista landskamp. Sverige började hyfsat och fick lite tryck i ett powerplay inledningsvis. Den första perioden var likt gårdagens tre perioder ganska chansfattig mellan två kontrollerande och skickliga lag defensivt. De två målvakterna Carl Lindbom och Emil Larmi spelade också bra och fick hålla nollan i den första perioden.

Tre Kronor fick börja andra perioden i fem mot tre i en och en halv minut men Sveriges powerplay var inte tillräckligt bra eller effektivt. Efter hälften av mittenperioden tog Finland ledningen genom Hannes Björninen, där Örebro-centern stänkte in ett fint handledsskott till 0-1 för de finska lejonen. Finland utökade sedan till 0-2 efter ett klassmål drygt fem minuter senare. Markus Nurmi fintade bort två svenska backar innan han satte tvåan för finländarna efter en fin aktion. De två finska målen blev de enda i perioden och Sverige var likt gårdagen i tvåmålsunderläge inför den tredje och sista perioden.

– De är tajta, så vi behöver komma in igenom dem och brottas lite. Och sen behöver vi nypa returerna, då kommer det bära frukt i tredje tror jag, sade Max Friberg till Viaplay i periodpaus.

Men i tredje perioden var det inget som tydde på att Sverige skulle vända. Finland spelade stabilt och Emil Larmi i målet likaså. Med två minuter kvar satte Finland spiken i kistan i öppen kasse för att avgöra matchen. Träningslandskampen slutade 0-3 till Finland och Tre Kronor går mållöst från sin sista landskamp innan Czech Hockey Games den 2-5 maj. I helgen/veckan tar Sam Hallam ut truppen till turneringen, som blir den sista innan VM startar i Tjeckien den 10 maj.

De fyra finnkamperna i april slutade med tre finska segrar och en svensk seger. Resultaten blev 0-4 till Sverige samt 2-1 (e.str), 2-0 och 3-0 till Finland.

Sverige – Finland, 0-3 (0-0, 0-2, 0-1)

29:14 0-1 Hannes Björninen (Axel Rindell, Saku Mäenalanen)
35:11 0-2 Markus Nurmi (Viljami Marjala, Oliwer Kaski)
58:09 0-3 Tobias Winberg (Iiro Pakarinen)