Expekt

Världens bästa spelare kommer att få vara med i landslagssammanhang igen. Nu står det klart att NHL-spelare släpps till OS 2026 i Milano. Det är dessutom planerat för att spelas en typ av World Cup år 2025.
– Det här är spelarna och supportrarna värda, säger Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam.

Under fredagskvällen svensk tid kom ett ganska väntat men också välkommet besked från NHL:s kommissionär Gary Bettman. Till OS 2026 och OS 2030 får NHL-spelare delta i de Olympiska Spelen då NHL släpper sina spelare till vinter-OS. Sedan 2014 har inte NHL-spelare deltagit i de Olympiska Spelen men nu har man fått tillåtelse från världens bästa liga att delta, efter en överenskommelse mellan Internationella Olympiska Kommittén och NHL.

– Vi har en överenskommelse med Internationella Olympiska Kommittén (IOK) om att NHL-spelare deltar på OS 2026 och 2030. Vi vet hur viktigt internationella tävlingar är för våra spelare. Vi tycker att detta är en utmärkt plattform för de bästa av de bästa, säger NHL:s Gary Bettman under ligans All Star-helg i Toronto.

Detta innebär att Tre Kronor kan formera ett stjärngäng till OS i Milano 2026, där alla NHL-svenskar är tillgängliga för uttagning till turneringen. Men det kom också ett annat mycket välkommet besked under fredagens presskonferens i Toronto, där ytterligare nyheter fick plats.

World Cup år 2025

Under våren 2025 ska nämligen World Cup spelas, eller ”NHL Four Nations Face Off”, där Finland och Sverige deltar tillsammans med Kanada och USA. Turneringen kommer att spelas på nordamerikansk mark den 12-20 februari år 2025 med sju matcher i turneringen. Matcherna spelas med NHL-mått på rinken. För svensk del blir det ett häftigt år just 2025 där förbundskapten Sam Hallam och hans landslag står inför ett hemma-VM samma vår.

– Otroligt härliga besked om NHL 4 Nations Face-Off och OS. Det här är spelarna och supportrarna värda efter att ha väntat sedan 2016 på att få se de allra bästa spelarna i landslagen. Vi är redo. Det blir en fantastisk hockeyvår 2025 med Beijer Hockey Games, NHL 4 Nations Face-Off och VM i Stockholm, säger Sam Hallam i en kommentar till förbundets hemsida.

Uppdaterad 2 februari, 2024