Foto: Bildbyrån

Beijer Hockey Games har sedan starten haft flera namn. Detta är faktiskt det första året med det nya namnet. Turneringen startade 1991 och hade fram tills 2006 namnet Sweden Hockey Games. Den spelades då, precis som nu, mellan Sverige, Finland, Tjeckien och Ryssland – men också Kanada. Kanada var förutom starten 1991 med hela vägen till 2003, och lyckades under 90-talet skrapa ihop en vinst. Utöver det återfanns dock Lönnlöven i de nedre regionerna av tabellen. Sverige och andra sidan var under denna tid något av en stormakt i dessa sammanhang. Av 15 spelade Sweden Hockey Games 1991 – 2006 vann Sverige åtta och tog fem silver. Ett stabilt facit.

Inför 2006 bytte turneringen namn och spelort. Sweden Hockey Games blev LG Hockey Games, och Sverige delade fram tills 2012 värdskapet med något av de andra medverkande länderna. Parallellt med Stockholm spelades matcher i Helsingfors, Moskva, Tammerfors och Prag. Intressant att notera är att man under denna tidsperioden hade förkrossande 66 – 26 (+30) i målskillnad.

Mellan 2012 och 2014 bytte turneringen återigen namn, denna gång till Oddset Hockey Games. Denna gång delades värdskapet mellan Stockholm, Malmö Helsingfors – och St. Petersburg, som kom att bli något av en mardrömsstad för Tre Kronor. 2013 år upplaga är nämligen den sämsta sett ur svenskt perspektiv. Noll inspelade poäng, en målskillnad på -8 och klar sistaplats.

Turneringen tog sedan ett break fram tills 2017 när det återgick till namnet Sweden Hockey Games.

I år hoppas Tre Kronor ta tillbaka tronen och kanske kan ytterligare ett namnbyte ge svenskarna den nytändning de behöver. Men Beijer Hockey Games spelas i år betydligt tidigare på året, så i motsats till senast kommer inga NHL-spelare finnas att tillgå. Från fjolårets trupp är det faktiskt bara Magnus Hellberg (mv) som är med även i år.

Det återstår att se om den SHL-betonade truppen lyckas med det NHL-proffsen misslyckades med.

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här