LeoVegas

Tre Kronor var nära att vända ett tremålsunderläge i Carlson Hockey Games mot Ryssland. Men efter ett svagt powerplay-spel för Sverige vann till slut Ryssland med 4-6 efter sista målet i öppen målbur.

Under onsdagseftermiddagen inleddes Carlson Hockey Games i Tjeckien när Tre Kronor tog emot Ryssland i turneringens premiärmatch. Sverige inledde fyrnationsturneringen med förlust med 4-6 mot ett för dagen starkare Ryssland.

Tre Kronor tog dock ledningen i den första perioden efter ett bra byte från energikedjan med Max Friberg, Oscar Lindberg och Pär Lindholm. Efter att kedjan tryckt ned det ryska laget under en period kom det svenska ledningsmålet efter att Oscar Lindberg styrde upp 1-0 bakom den ryska målvakten.

Efter det svenska ledningsmålet fick Sverige två chanser i powerplay att utöka sin ledning. Men redan sekunder in i det andra svenska numerära överläget drog Dennis Rasmussen på sig en utvisning och lagen fick spela 4 mot 4 istället. Där utnyttjade Ryssland de stora ytorna och kvitterade till 1-1 efter en fin prestation av den tidigare NHL-backen Igor Ozhiganov. Det oavgjorda resultatet höll sig in till den första periodens slut.

I den andra perioden började Ryssland allra bäst och satte upp ett högt tempo, något som bar frukt för ryssarna. Efter att Nils Lundkvist slarvat med pucken vid offensiva blålinjen, kunde Ryssland kontra in 1-2. Tätt efter ledningsmålet fick Ryssland chansen i numerärt överläge och utökade sin ledning till 1-3 och Tre Kronor var i brygga.

Med drygt åtta minuter kvar av den andra perioden kunde dock Sverige fixa till en reducering, när Viktor Lööv slog en fin passning till Jonatan Berggren som i sin tur läckert serverade Jesper Frödén till 2-3.

Men Tre Kronors tendens att dra på sig utvisningar fortsatte under den andra perioden. Med tre minuter kvar att spela av perioden kunde Ryssland utöka sin ledning till 2-4 i powerplay och Sverige hade fortsatt en uppförsbacke i matchen.

I den tredje perioden fick Tre Kronor tidigt chansen att reducera i powerplay men det svenska spelet i numerärt överläge ville sig inte för kvällen. Istället utökade Ryssland sin ledning till 2-5 och en svensk seger såg ut att rinna Tre Kronor ur händerna.

Men ett powerbreak gav Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv möjligheten att samla laget lite, något som gav effekt. Inom loppet av 30 sekunder hade Sverige gjort både 3-5 och 4-5 genom Filip Hållander respektive Jonathan Pudas, och Tre Kronor fick vittring igen.

De två snabba målen gav Sverige lite energi och man fortsatte att skapa lägen framåt och tog initiativet i slutet på matchen. Man tog sedan ut målvakten Adam Reideborn under matchens slutminuter för att spela i 6 mot 5 för att skapa ytterligare tryck mot ryssarna. Men istället för ett svenskt kvitteringsmål kunde Vladislav Kamenev göra 4-6 för Ryssland.

En stark avslutning av Tre Kronor i den tredje perioden räckte alltså inte till mot Ryssland, som var numret starkare under hela matchen.

Tre Kronor spelar match redan imorgon igen när värdnationen Tjeckien väntar. Matchen startar 20.00 och sänds på Sveriges Television.

Sverige – Ryssland 4-6 (1-1, 1-3, 2-2)

1-0 Oscar Lindberg (Viktor Lööv, Pär Lindholm)

1-1 Igor Ozhiganov (Artyom Shvets-Rogovoy, Vladislav Kamenev)

1-2 Anton Burdasov (utan assist)

1-3 Artem Galimov (Konstantin Okulov, Anton Slepyshev)

2-3 Jesper Frödén (Jonatan Berggren, Viktor Lööv)

2-4 Anton Burdasov (Igor Ozhiganov, Vasili Podkolzin)

2-5 Vladislav Kamenev (utan assist)

3-5 Filip Hållander (Dennis Rasmussen, Mario Kempe)

4-5 Jonathan Pudas (Lawrence Pilut, Max Friberg)

4-6 Vladislav Kamenev (utan assist)

Så ställde Tre Kronor upp:

Målvakt:

Adam Reideborn (Samuel Ersson)

Förstafemman: 

Lawrence Pilut, Jonathan Pudas
Filip Hållander, Dennis Rasmussen (A), Mario Kempe

Andrafemman:

Jesper Sellgren, Nils Lundkvist (A)
Oscar Lindberg, Pär Lindholm, Max Friberg

Tredjefemman:

Klas Dahlbeck (C), Viktor Lööv
Emil Larsson, Markus Ljungh, Anton Wedin

Fjärdekedjan:

Jesper Frödén, Andreas Wingerli, Jonatan Berggren


Mlada Boleslav - Zurich
Jastrzebie - Frisk Asker