LeoVegas

I slutet på december inleds Junior-VM i Red Deer och Edmonton. Förbundskaptenen för Juniorkronorna, Tomas Montén, blickar mot sitt sista mästerskap på posten och tar ut truppen till mästerskapet den 8 december. Montén beskriver läget kring några av de JVM-aktuella spelarna i en intervju med VMhockey.se. Däribland stjärnduon Alexander Holtz och Lucas Raymond, där den sistnämnda i stort sett är borträknad. – Där tror jag nog att det blir mer av en formalitet att fråga, säger Montén.

När VMhockey.se når Tomas Montén från hemmet i Linköping, så njuter han av fredagen efter en arbetsvecka hemifrån, där han försökt sammanfatta Juniorkronornas fyrnationsturnering i Ängelholm. Turneringen avslutades i söndags och Sverige inkasserade en seger mot Tjeckien men förlorade mot både Finland och Ryssland, vilket var en mindre besvikelse. 

Jag är nöjd med veckan så att säga, matcherna och utmaningen vi fick. Sen är det svårt att säga att man är nöjd med resultaten när man vinner en av tre. Men jag tycker att det var en bra vecka och vi fick en del svar som vi sökte för att bygga vidare, säger han och fortsätter:

– Men samtidigt så fick vi också klart för oss att vi har en resa att göra. Alla som såg oss mot både Finland och Ryssland förstår ju att vi har saker att jobba på och det gäller att gasa vidare så att säga. För att se var vi landar någonstans.

I matchen mot Tjeckien så fick Sverige en drömstart och gjorde fem mål på tjeckerna samtidigt som Calle Clang i målet spikade igen. Men i de efterföljande förlusterna mot Finland och Ryssland så var det den offensiva spetsen som blev avgörande enligt förbundskaptenen.

– Jag tycker nog att det är offensiven som fäller oss, både mot Ryssland och mot Finland. Just den offensiva kapaciteten, där vi inte förvaltar chanserna, varken i powerplay eller i de frilägen som vi har, säger Tomas Montén.

Förbundskaptenen är nöjdare med försvarsspelet, som ändå satt på ett bra sätt delvis. Och där känner han en stor tilltro att det kommer att bli ännu bättre tills JVM-turneringen startar den 26 december.

– Försvarssidan tror jag ändå att vi kommer att få ihop på ett bra sätt, där jag tycker att det såg rätt bra ut även om det var lite upp och ner även där, framför allt mot Ryssland senast. Men nyckeln för oss blir att hitta offensiv spets. Att hitta offensiva formationer i fem mot fem men också att hitta formationer i powerplay, och det är väl där vi har vårt frågetecken. Kanske framför allt med tanke på de forwards som är kvar borta i NHL, som har varit bärande i den här kullen tidigare.

Ingen kontakt tagen kring Raymond och Holtz

Förbundskaptenen syftar naturligtvis på två av Juniorkronornas möjliga stjärnor i Alexander Holtz och Lucas Raymond. De båda spelarna kan få göra sitt tredje raka junior-VM men för detta behöver de släppas av sina NHL-klubbar. Lucas Raymond har gjort succé bortom Atlanten och stått för 18 poäng på 19 matcher för sitt Detroit Red Wings medan Alexander Holtz har bidragit med en assist på fem spelade matcher för sitt New Jersey Devils. Men Tomas Montén kan i nuläget inte ge något besked kring stjärnduons vara eller icke vara i Red Deer och Edmonton i slutet på december.

– Vi har faktiskt inte tagit den kontakten ännu, med någon av klubbarna. Vi hade kontakt i somras och jag har haft kontakt med spelarna. Och det är precis som alltid, spelarna är intresserade av att spela JVM men spelar de i NHL så vill de ju spela där, det är så det fungerar. Ännu är inte kontakten tagen utan vi kommer att ta den här i månadsskiftet, säger förbundskaptenen.

Tomas Montén och hans ledarteam har alltså inte inlett kontakten med NHL-klubbarna ännu kring Raymond och Holtz tillgänglighet för JVM. Men om förbundskaptenen får gissa vilt, så håller Detroit hårt i sin nya publikfavorit Lucas Raymond. 

– Där kommer förmodligen Detroit säga att “ja, vi förstår att ni vill låna honom men vi vill inte låna ut honom”. Där tror jag nog att det blir mer av en formalitet, säger Montén.

Gällande Alexander Holtz så känner sig förbundskaptenen lite mer hoppfull kring att hitta en lösning. Även om det är svårt att sia om just nu. Mycket kan hända under den närmsta tiden. 

– Med New Jersey vet jag inte riktigt hur de tänker och hur de dividerar fram och tillbaks. Det kanske de inte vet själva heller just nu, till viss del, säger han. 

Eklund högaktuell för JVM-spel

En av stjärnorna från den starka kullen födda 2002, som missade JVM i fjol på grund av covid-19 och som inledde säsongen i NHL, är William Eklund. Forwarden skickades nyligen hem till Djurgårdens IF igen av San José Sharks efter fyra assist på nio matcher i världens bästa liga. I och med att det blir spel i SHL under säsongen så är Eklund uttagningsbar till JVM-truppen som presenteras i december, om allt vill sig väl.

– Det är klart att William är en stark kandidat om han skulle vara hel och frisk och om allting funkar för honom nu när han kommit hem och blir tillgänglig helt enkelt. Vi vill inte gå några händelser i förväg men det är klart att han känns som en väldigt spännande spelare för oss, säger Tomas Montén och fortsätter:

– Men vi ska låta William komma hem och landa lite här hemma i lugn och ro och få komma in i allting. Sen får vi se exakt när jag tar kontakt med honom, som jag gör med alla spelare. Det blir när det börjar närma sig den 8 december, när vi ska ta ut laget.

Oskar Olausson och Fabian Lysell är två spelare som finns i Nordamerika men i den kanadensiska juniorligan. De har inte funnits tillgängliga till Juniorkronornas samlingar under hösten men är aktuella för JVM-spel. Olausson var med redan i fjol och Lysell spås en lysande framtid. Kanske kan de bidra med offensiv spets till Juniorkronorna. 

– Jag har följt dem där borta och vi har haft lite kontakt så där. Båda spelarna går ganska bra och de tuffar på i sina lag och bidrar i den bemärkelsen. Så att det är två namn vi håller ögonen på, helt klart, kommenterar förbundskaptenen.

Två spelare som fanns med under fyrnationsturneringen var de gallerprydda lirarna Jonathan Lekkerimäki och Liam Öhgren. Djurgårdsduon är födda 2004 och därmed två år yngre än vad de äldsta spelarna i Juniorkronorna är. Duon besitter främst offensiva kvaliteter och är bubblare till JVM-truppen. De båda fick göra sina debutmål i Ängelholm och förbundskapten Tomas Montén var nöjd överlag med insatsen. 

– Jag tycker att de var bra. De kom in och tog för sig. Sedan blev det väl så att de, precis som alla andra, var storleken mindre mot både Finland och Ryssland. Men de fick en bra erfarenhet och vi fick en bra koll på dem. Vi utvärderar dem på precis samma sätt som alla andra, sedan får vi börja bygga laget och se vilka roller vi behöver fylla, säger Montén och fortsätter:

– De gjorde absolut inte bort sig. Det är två jättetalanger som definitivt kommer att spela JVM någon gång. Sen om de spelar redan i år eller om de får vänta till nästa år, det får vi se.

Monténs sista turnering

För Tomas Montén så blir detta hans sista JVM-turnering som förbundskapten för den här gången. Sex säsonger på posten med en bronsmedalj och ett JVM-silver som främsta meriter. Men Montén vill inte tänka tillbaka på tiden redan nu, utan fullt fokus ligger på det som komma skall.

– Jag har inte tänkt så jättemycket än så länge, på att det är det sista liksom. Det har varit ganska lugnt och skönt och har väl inte varit så mycket brus kring att jag ska sluta. Det kommer säkert byggas upp när vi väl kommer bort dit, men lite klyschmässigt så ligger fokus just nu på vad vi ska göra där.

Montén medger att han är väldigt sugen på att komma hem med en guldmedalj. Men han känner inte att han vill vinna mer nu än vid första mästerskapet som förbundskapten, viljan har varit lika stark hela tiden. Så först blir det sikte på guldmedalj, sedan kan Borlänge-killen blicka tillbaka på några fina år.

– Det är det roligaste jobbet jag har haft, men just nu ligger fokuset på att komma till Kanada och göra ett bra jobb. Sen kommer det säkert att kännas lite vemodigt och ledsamt efteråt, när man inser att det var sista turneringen, avslutar Tomas Montén till VMhockey.se.


Frölunda - Linköping
Oskarshamn - Färjestad