Expekt

Premiärministern skjuten i Handlova. Hockeyfest i Ostrava. Kontrasterna för Slovakien har varit stora under onsdagen, efter segern (4-0) mot Polen i hockey-VM 2024.

Under onsdagseftermiddagen kom beskedet från slovakisk media att premiärministern Robert Fico blivit skjuten i staden Handlova i nordvästra Slovakien. Drygt 19 mil därifrån, i tjeckiska Ostrava, befann sig tusentals slovaker samtidigt som skjutningen ägde rum. Och medan nyss nämnde Fico, som träffades av fyra skott i bröstet och buken, låg på sjukhus spelade Slovakien ishockey i Ostrava. Slovakien skulle nämligen ingå i sin fjärde match i detta VM, detta mot tabelljumbon Polen.

Man kan vara frågande till varför matchen mellan Slovakien och Polen ens spelades, men spelades gjorde den. Och detta med slovakisk glädje på isen och läktaren. De tusentals tillresta slovakerna fick se sitt Slovakien vinna med 4-0 mot Polen för att ta sin tredje seger i mästerskapet (sin andra efter full tid). Slovakien placerar sig i och med segern tvåa bakom Sverige i Grupp B, detta med Slovakien på fyra matcher och åtta poäng och Sverige med tre matcher spelade och nio inspelade pinnar.

VMhockey.se är på plats i Ostrava och det har inte på något sätt gått att skönja någon sorg hos de slovakiska fansen på plats, som njuter av öl och hockey i världsklass. Detta samtidigt som deras premiärminister alltså svävar mellan liv och död på sjukhus i Banska Bystrica. Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) har i skrivande stund inte uttalat sig om händelsen i Slovakien och inte heller förklarat anledningen till att onsdagens match mellan Slovakien och Polen spelades.

Uppdaterad 15 maj, 2024