Expekt

Linus Johansson är ordinarie under årets VM-upplaga, jämfört med i fjol. I en intervju med VMhockey.se berättar centern om skillnaden från förra året, vem i Tre Kronor som hörs mest och den lediga dagen.

Under onsdagen gick Tre Kronor på is igen efter den helt lediga tisdagen. Under den lediga dagen igår passade delar av gänget att spela lite golf i den så härliga vårsolen i Ostrava.

– Det var bra, kul. Golf!, säger Linus Johansson till VMhockey.se.

Sänkte du ditt handicap?

– Jag har typ precis börjat spela igen. Jag spelade för många, många år sedan. Men nu började jag igen i somras, så jag är på 20 (i hcp) nu.  Det går snabbt att känna känslan att man är bra igen liksom, så jag kommer nog sänka mig relativt snabbt, säger Johansson.

Men inte här i Ostrava väl?

– Nej, det blir ingen mer golf här. Nu blir det träning och full fart med matcher igen, men det var skönt att få en dag ledigt, men nu vill vi spela igen.

Linus Johansson har spelat tre raka matcher i detta VM, lika många som han gjorde under hockey-VM 2023 i Tammerfors. Att ha en tydligare roll och att få spela gör det här mästerskapet till lite annorlunda jämfört med det förra.

– Ja, lite annorlunda är det väl. I år blev jag ju anmäld direkt och har varit med och spelat hela tiden från start, det var jag ju inte förra året. Så jag känner att det är jätteroligt och jag njuter av varenda sekund som jag får träna och spela med det här laget. Det är extremt kul.

I fjol spelade Linus Johansson alltså tre matcher med Tre Kronor, och blev inskriven i truppen efter två gruppspelsomgångar. Han var sedan med under mästerskapet men med knapp speltid. Men det var aldrig någon tvekan om att följa med till ett nytt VM.

– Ja, det var givet. Jag har aldrig sagt nej, tänkte jag säga, när jag fått chansen. Oavsett om det är Beijer Hockey Games, Karjala Cup eller VM. Jag ställer alltid upp för jag tycker att det är roligt att vara med, och jag vill vara med så mycket jag bara kan, säger Linus Johansson och fortsätter:

– Man blir äldre för varje år som går och till slut så har man inte ett val och får inte frågan om man vill vara med eller inte, så jag kommer alltid säga ja när jag får chansen.

I detta mästerskap har Linus Johansson spelat. Tre matcher i fjärdekedjan tillsammans med Carl Grundström och Jesper Frödén, en kedja som gått starkt.

– Jag är jättenöjd. Jag försöker spela enkelt och skapa trygghet till laget, avlasta våra offensiva spelare lite och flytta ned puckar och jobba hårt. Första matchen var bra, Polen var lite speciell och den tredje matchen mot Tyskland kändes väldigt bra också, säger Johansson.

Linus Johansson är en spelare som Sam Hallam litat på, inte minst som lagkapten under Euro Hockey Tour. Han är också en av de spelarna som man på nära håll ser som en av de som skojar mest. Men Färjestad-kaptenen tycker att det också finns andra att nämna som roliga “gubbar”.

– Fabian Zetterlund är en otroligt rolig människa, vi hänger lite. Det finns många. (Erik) Karlsson är ju en spillevink, det händer saker hela tiden runt honom. Men det finns många goa gubbar här inne, och många man känner till sedan innan, säger Linus Johansson.

Det finns många med en Färjestad-touch i Tre Kronor. Jonas Brodin, Marcus Johansson, Joel Eriksson Ek och Fabian Zetterlund har alla en historia i klubben och tränar ibland på somrarna i Karlstad, några som Linus Johansson träffar på ibland.

– Jag är inte med och tränar med dem, eftersom jag tränar med laget i Färjestad. Men vi känner ju till varandra sedan innan, sen har vi kanske inte känt varandra så där jättebra men det får man ju göra nu. Det är väldigt trevligt när vi vet att vi bor i samma stad och att vi kan spela golf på Karlstad (Karlstad Golfklubb) i sommar igen, säger Linus.

För Linus Johansson och Tre Kronor väntar fyra ytterligare gruppspelsmatcher, där man har greppet om Grupp B i Ostrava. Härnäst väntar Kazakstan på torsdag eftermiddag.

– Det ska bli kul, vi fortsätter på den inslagna vägen. Vi ska fortsätta med att spela en bra hockey, fortsätta spela en rolig hockey där alla vill ha pucken och beblanda sig och där man inte är rädd för att använda den. Samma energier, det är det vi har byggt upp nu och det ska vi fortsätta med, avslutar Linus Johansson till VMhockey.se.

Uppdaterad 15 maj, 2024