Betsson

Foto: Bildbyrån

Den preliminära svenska VM-truppen är satt och precis som vi förväntat oss finns det en drös framstående NHL-spelare med. Lovande, om vi tittar på den individuella potentialen. Osäkert, om vi ser till vad truppen hittills prestera tillsammans. 

Jag skröt tidigare om hur bra svenska stjärnor är på att spela tillsammans. Hade Tre Kronor varit en kortlek hade Rickard Grönborg suttit med bästa handen oavsett given. Hur man än mixar och matchar blir helheten gärna väldigt bra. Visst, det hjälper när Henrik Lundqvist gömmer sig bakom ruter kung, William Nylander dyker upp som joker, esset stavas Oliver Ekman-Larsson – och så vidare. Men i Rikard Grönborgs kortlek spelar de 52 korten bättre tillsammans än någon annans.

Efter matchen mot Ryssland i Carlson Hockey Games var jag därför naivt hoppfull om att truppen redan hittat en kungsträdgårdsvärdig kemi. Sex mål mot ett stjärnspäckat Ryssland var såklart positivt. Tyvärr följdes det upp med en blek insats mot Tjeckien, och en jämna match mot ett profilsvagt Finland. Så nu har jag faktiskt ingen aning vart det svenska laget står.

Visst, jag förstår också att vi inte bör dra allt för stora växlar av Carlson Hockey Games. Det är möjligtvis den intensitetsmässigt tröttaste turneringen i Euro Hockey Tour. Till skillnad från tidigare turneringar i EHT är Carlson Hockey Games fylld med NHL-spelare, vilket höjer spelkvalitén. Men det betyder också att de flesta redan har en plats i VM-truppen, och att matcherna därför mest handlar om att inte skada sig.

Att bedöma Sveriges chanser utifrån ett lag- och helhetsperspektiv är därför inte rättvist. Men att plocka ut guldkornen – det gör jag gärna!

Nylander – kugghjulet som behövs

Henrik Lundqvist. Vad säger man. 95% i räddningsprocent mot Tjeckien. Spelar med en otrolig hunger. Den viktigaste positionen om ett lag ska ta sig långt i turneringen, och vi kan redan kryssa i rutan för “Matchvinnande mur i mål”.

William Nylander. Har än inte spelat någon match, men kommer främst hjälpa till att höja Tre Kronors power play ytterligare. Det återstår att se i vilken formation Grönborg väljer att sätta Nyllet, men det är väl inte otänkbart att han går som skytt tillsammans med Elias Pettersson. Mot Tjeckien hade Sverige problem att hitta passningar genom boxen för direktskott, vilket ledde till att Pettersson vart ståendes med pucken alldeles för länge. Nylander kan vara kugghjulet som behövs för att rulla igång power play-maskineriet.

Tycker även kedjan med Nygård – Lander – Bratt imponerade. Jesper Bratt gör sitt första VM, och kommer med säkerhet växa under turneringen.

Sammanfattningsvis så lämnade Carlson Hockey Games fler frågor än svar inför VM. Alla slog alla. Det mest oväntade var väl Finlands framfart, då många räknade bort finnarna efter alla NHL-avhopp. Så verkar det inte bli. Finland kommer vara med och hugga, även om det blir som underdogs.

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här